Pohodlnější než kdy předtím: Způsob, kterým škrábou brambory zkušení profíci. Práce jde rychle od ruky

Fotografie: Depositphotos

Když při přípravě pokrmu dojde na škrábání brambor, nikdo to nechce dělat. Není divu, avšak známe snadný trik, jak to mít rychle za sebou.

Brambory se dají udělat na spoustu způsobů a jsou pořád stejně chutné. Nejtěžší částí při jejich přípravě pro mnoho lidí je však jejich škrábání. A je to pochopitelné, protože je to zdlouhavé, nudné a častokrát mají brambory různé tvary, kvůli čemuž je jejich škrábání ještě horší. Samozřejmě však záleží také na tom, jak brambory loupete a jestli jsou uvařené, nebo syrové. Existuje ovšem účinný způsob, jak brambory oškrábat rychle a bez námahy.

Trik, jak rychle oškrábat brambory

Začněte tím, že brambory klasicky uvaříte v hrnci s horkou vodou. Jakmile jsou brambory zcela uvařené, vyjměte je z hrnce a vložte je na 5–10 sekund do velké mísy s ledovou vodou a kostkami ledu. Pokud nemáte led, postačí jen ledová voda. Toto prostřídání horké a studené teploty hodně pomůže, takže jakmile se vám brambory dostanou do rukou, budete je moci snadno, bez problémů a rychle oškrábat.

Stačí za bramborovou slupku zatáhnout a jedním pohybem se ihned stáhne. Uchopte bramboru za střed a stahujte slupku, jako kdybyste chtěli něco odšroubovat. Slupka se na obou stranách snadno a rychle stáhne. Budete si tak moci připravovat pyré, saláty a cokoli jiného, ​​co budete chtít, aniž byste museli strávit spoustu času otravným škrábáním.

Před vařením kontrolujte barvu brambor

Mnoho z vás si možná řekne, proč byste měli kontrolovat a dbát na barvu brambor. Je to proto, že brambory zelené barvy nevěstí nic dobrého. Zelená barva znamená, že brambory obsahují vysoké hladiny solaninu, toxinu, který může způsobit nevolnost, bolesti hlavy a neurologické problémy. Je třeba poznamenat, že brambory syntetizují malé množství solaninu jakožto přírodního insekticidu, aby se chránily, ale při dlouhodobém vystavení silnému světlu produkují této nebezpečné látky velké množství.

Fotografie: Pixabay

Zároveň se také produkuje velké množství chlorofylu, což naznačuje, že jsou nevhodné na jakékoliv vaření. Na závěr stojí za zmínku, že člověk vážící pouhých 45 kg by k onemocnění potřeboval zkonzumovat asi 450 gramů zelených a nedozrálých brambor. Nejlepší by však bylo nemít váhu po ruce, protože zelené brambory téměř vždy představují riziko pro vaše zdraví.

Zdroj: Athensmagazine

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]