Mnoho lednic má držák na vejce umístěný ve dveřích. To ale není nejlepší místo pro jejich skladování. Zjistěte, jak vajíčka uchovávat, abyste minimalizovali jejich kontaminaci.
Vejce jsou základní potravinou a málokterá hospodyňka se bez nich v kuchyni obejde. Při špatném skladování však mohou být zdrojem nebezpečných bakterií, jako je salmonela, které mohou způsobit nepříjemné zdravotní obtíže. Pokud vejce dostatečně tepelně upravíte, nemusíte se bakterií bát. V případě, že vejce používáte pouze lehce tepelně upravená, je dobré použít ta nejčerstvější. Jak je tedy skladovat a jak poznáte, že je vejce čerstvé?
Vejce nechte v původním obalu
Skořápka vajec je z porézního materiálu. Přestože se zdá pevná, mohou přes ni proniknout bakterie i pachy. Vejce jsou velmi náchylná především na změny teploty. Proto byste je měli dávat v lednici na takové místo, kde je teplota stabilní. To však nejsou dveře lednice, v nichž dochází při každém otevření ke zvýšení teploty. Ideálním místem pro uskladnění vajec je prostřední police.
Mnoho lidí používá na uskladnění vajec tvarované plastové podnosy, do nichž vejce z původního obalu přeskládají. To však není nejvhodnější způsob, jak vejce uchovat. Pokud víte, že je brzy nespotřebujete, nechte je uzavřené v původním papírovém nebo plastovém obalu. Už tím, že jsou zaklopená i svrchu, se snižuje riziko, že se na jejich povrchu začnou množit bakterie.
Vejce otočte špičkou dolů
Když přinesete vajíčka z obchodu, nenechávejte je dlouho v pokojové teplotě. Dejte je do lednice nejlépe ihned. Vajíčka by totiž neměla zůstávat ve vyšší teplotě déle než dvě hodiny. Také se podívejte, jak jsou v krabičce uložená. Vydrží déle čerstvá, když je otočíte špičatou stranou dolů. V širší části vejce se totiž nachází vzduchová bublina, která napomáhá k tomu, aby vejce zůstalo déle čerstvé.
Po rozklepnutí vaječnou skořápku vyhoďte. Nikdy ji nevracejte zpět do kartonové krabičky. Skořápka z rozklepnutého vejce je mnohem příhodnějším místem pro množení bakterií a neměla by zůstávat vedle celých vajec. Ze stejného důvodu by se neměl opakovaně používat ani kartonový obal. Vejce také po jejich zakoupení neumývejte vodou. Jednak je to zbytečné, protože již z výroby je skořápka očištěná, jednak jejich umytím můžete riziko přemnožení bakterií naopak zvýšit.
Jak správně zamrazit vajíčka
Čerstvá vejce vydrží v lednici minimálně 6 týdnů a použít se dají i ta starší. Uvařené vejce natvrdo, které je ve skořápce, můžete uchovávat v lednici asi týden. Oloupané vejce nebo vejce, jež je rozklepnuté ve sklenici, by se mělo spotřebovat do dvou dnů. Pokud byste chtěli vejce zamrazit, spotřebujte je do půl roku. Zmrazit však můžete jen ta rozklepnutá.
Před zmražením vejce rozšlehejte vidličkou, přidejte špetku soli a nalijte do krabičky vhodné velikosti. Pokud chcete zamrazit samostatně žloutky, také je rozšlehejte vidličkou a přidejte k nim buď sůl, nebo cukr, podle toho, na co je budete používat. Bez přidání této ingredience by byly mražené žloutky k vaření nepoužitelné, mají totiž tendenci při zmražení vyvářet hrudky. Rozšlehané bílky můžete nalít do tvořítek na led a po zmražení je sesypat do sáčku.
Jak otestovat čerstvost vajec
Starší vejce se více hodí pro přípravu vajec natvrdo, míchaných vajec a do koláčů. Čerstvá vejce jsou pak vhodnější ke smažení, protože lépe drží tvar. Pokud potřebujete zjistit čerstvost vejce, udělejte si jednoduchý test. Do sklenice s vodou ponořte vejce. Čím je čerstvější, tím bude ve sklenici níže. Staré vejce už zcela vyplave na hladinu. Je to kvůli vzduchové bublině, která se zvětšuje, jak vejce stárne, potom tedy snáz vyplave na hladinu oproti čerstvému.
Zdroj: Porady Interia