Jablka jsou oblíbeným ovocem, jehož úrodou se můžeme těšit od léta až do podzimu. Se správnými podmínkami vám uskladněná jablíčka vydrží i přes zimu.
Bez vůní skořice a jablek by to snad ani nebyl podzim. Jablíčka čerstvá, ve štrúdlu nebo v jablečném moštu jsou tak lahodná, a navíc jsou plná vitamínů. Pokud je na podzim správně uskladníte, můžete si po celou zimu vychutnávat čerstvá jablka dle libosti. Stačí dodržovat pár jednoduchých pravidel a vaši uloženou úrodu nic neohrozí. Vyzkoušejte tyto jednoduché tipy a radujte se z čerstvých vitamínů, kdykoliv na ně dostanete chuť.
Správné skladování jablek
Aby byla jablka co nejdéle čerstvá, nejlepším místem, kde je můžete skladovat, je sklep. Důležité je, aby měly správnou vlhkost, teplotu a zajištěnou cirkulaci vzduchu. Takto vám vydrží zralé a chutné opravdu dlouho. V dnešní době jsou k dostání i chladírny na ovoce, kde jsou všechny tyto podmínky přednastavené, aby ovoce dlouho vydrželo. Pamatujte také na vhodný výběr ovoce. Neskladujte přezrálé, červivé nebo nahnilé kousky.
Ideální teplota a vlhkost
V místnosti, kde budete jablka skladovat, by se měla vlhkost vzduchu pohybovat okolo 90 % a teplota by měla být v rozmezí 0–4 °C. Při nižších teplotách by vám jablka mohla přemrznout. Naopak při vyšších zase přezrají a mohou začít rychleji uhnívat. Důležité je, aby byl v místnosti přítomen ventilační systém pro zajištění správné cirkulace vzduchu. Jablka při dozrávání vylučují etylen, který v nahromaděném množství rovněž způsobí rychlejší nástup hnilobných procesů.
Stav jablek pravidelně kontrolujte
Abyste zabránili rozšíření plísní a parazitů uvnitř uskladněných jablek, je potřeba je pravidelně systematicky kontrolovat. Nejpečlivěji všechna jablka zkontrolujte před uskladněním. S jablky manipulujte opatrně, abyste je nepoškodili. Doporučuje se sbírat jablka v slunečných bezdeštných dnech, kdy je riziko vzniku plísní minimální.
Jaká jsou rizika skladování jablek
Pokud nezajistíte uskladněným jablkům správné podmínky, rychle se zkazí. Ve vlhkém prostředí sklepa se pak jakákoliv choroba a hniloba rychle přenášejí. Jednou za čas nezapomeňte jablka zkontrolovat a poškozené nebo něčím napadené kousky ihned zlikvidujte.
Jak skladovat jablka v bedýnkách
Pro uskladnění jablek jsou nejvhodnější dřevěné bedýnky, jejichž dno vystelete starými novinami. Díky novinám se vyhnete tomu, že by se ovoce otlačilo. Navíc noviny umožňují zadržování oxidu uhličitého, což zpomaluje dozrávání ovoce.
Zdroj: Porady Interia