Banány jsou oblíbeným tropickým ovocem. Přestože je dováženo z velké dálky, při dodržení správných podmínek pro skladování vydrží zralé a chutné opravdu dlouho.
Banány jsou oblíbenou pochoutkou mnoha lidí. Jsou vynikajícím zpestřením kaší i jogurtů či skvělou přísadou do mléčných koktejlů – a když přezrají, můžete z nich upéct chlebíček. Skvěle chutnají i jen tak a není nic rychlejšího než hodit banán do tašky a vyrazit, když nestíháte. Slupku pak jednoduše sloupnete a můžete si vychutnat výživnou svačinku. Aby vám zakoupené banány vydržely co nejdéle čerstvé a neztratily svou sladkou chuť, je potřeba zaměřit se na jejich správné skladování.
Jak předejít hnědnutí banánů
Aby vám banány rychle po zakoupení nezhnědly, stačí vyzkoušet tento jednoduchý trik. Jediné, co budete potřebovat, je kousek potravinářské fólie. Banány dokážou dozrávat i po utržení ze stromu. Potravinářská fólie tento proces výrazně zpomalí, a tak nehrozí, že vám banány přezrají dřív, než je stačíte zkonzumovat. Banány tak můžete skladovat déle a zůstanou déle čerstvé a chutné, aniž byste je museli dávat do lednice.
Jak banány správně skladovat
Tajemství správného skladování banánů, aby rychle nezhnědly a zachovaly si svou lahodnou sladkou chuť co nejdéle, je opravdu jednoduché. Pro zachování delší čerstvosti banánů stačí jejich konec pevně omotat potravinářskou fólií. Tímto způsobem zabráníte uvolňování plynu etylenu, který se při dozrávání ovoce uvolňuje. Přes potravinářskou fólii se proces dozrávání výrazně zpomalí, a čerstvost banánů tak prodloužíte minimálně o 3–5 dní.
Co dělat s hnědými banány
Domněnka, že hnědé banány jsou zdraví škodlivé, se už před dávnou dobou ukázala jako mylná. Naopak se zjistilo, že hnědé banány pomáhají regulovat krevní tlak. Navíc čím více jsou hnědé, tím jsou sladší, protože obsahují více cukru. Podle toho, jakou barvu má slupka, můžete odhadnout, jakou chuť bude banán mít. V určité fázi zralosti se liší i účinky banánu na lidský organismus. Jejich pravidelná konzumace přináší lidskému organismu spoustu pozitivních účinků.
Zdroj: Gotowanie