Bílé záclony vypadají na okně příjemně a útulně. Vlivem nečistot a prachu ve vzduchu bohužel časem zešednou. Tímto způsobem jim však vrátíte původní vzhled.
Záclony na okně plní několik funkcí, nejsou jen příjemnou dekorativní ozdobou. Kromě toho, že moc hezky vypadají, zabraňují zvědavým pohledům nahlížet do vašeho domova, a navíc mají i tepelnou funkci. Záclony dokážou udržet v místnosti více tepla a zároveň nepouští do dovnitř chlad od oken. Aby byly vaše záclony pořád dokonale čisté a zářivě bílé, vyzkoušejte tento jednoduchý trik. Takto vyčistíte zašedlé záclony i bez větší námahy.
Jak často byste měli záclony bělit
Předtím, než záclony dáte do pračky na vyprání, je vždy nechte vybělit. Záclony byste měli takto čistit minimálně každé dva měsíce. Podle množství prachu a nečistot můžete záclony prát i častěji. Pokud chcete, aby záclony vydržely co nejdéle čisté a bílé, rozhodně byste v místnosti neměli kouřit.
Kvůli cigaretovému kouři záclony brzy zešednou a nasáknou nepříjemných pachem. Záclony v kuchyni jsou také vystavené mnohem horšímu prostředí, které je naplněno parami a zápachy z jídla. Ušpiní se tak mnohem rychleji než záclony v jiných místnostech.
Vyčistěte záclony jedlou sodou nebo práškem do pečiva
Pro dokonale čisté a zářivě bílé záclony použijte jedlou sodu nebo prášek do pečiva. Tato účinná a extrémně levná metoda opět oživí vaše zašlé záclony. Jednoduše naplňte lavor vodou a přisypte balení prášku do pečiva nebo trochu jedlé sody. Směs pořádně promíchejte a záclony nechte alespoň půl hodiny ve vodě namočené. Díky tomuto kroku budou vaše záclony po vyprání sněhově bílé.
Vyhněte se speciálním pracím prostředkům
V obchodě samozřejmě dostanete na výběr ze spousty pracích prostředků, které vám pomohou záclony vybělit. Nezapomínejte ale na skutečnost, že jsou tyto prostředky plné škodlivé chemie. Ta může ovlivnit nejen barvu záclon, ale může poškodit i strukturu látky. Čištění záclon s přírodními prostředky je mnohem bezpečnější a často účinnější. Díky šetrnému praní vám záclony vydrží dlouhá léta bez jakékoliv újmy nebo znehodnocení látky.
Zdroj: Genialne