Tichý vetřelec, který ničí zdraví, aniž by na sebe upozorňoval. S černou plísní si hravě poradí domácí prostředky

Fotografie: Depositphotos

Vlivem vlhkosti se plísně usazují hlavně ve spárách dlaždic u vany či sprchového koutu. Stejně tak je můžete najít na stropě nebo na stěnách, většinou stále v koupelně.

Přirozeně se dají odstranit pomocí mnoha různých čisticích prostředků. Ne vždycky ovšem takový krok vede k trvalému úspěchu. Použití agresivní chemie také často vede k vašim vlastním zdravotním problémům – například alergiím. Oba problémy mohou ovšem vyřešit čistě přírodní prostředky. Patří mezi ně i nezbytný produkt pro odstranění plísní, který vám s nimi pomůže za pouhých 30 minut. Jak ho získat a jak ho použít?

Odstranění černé plísně v koupelně

Vzniku a následnému šíření plísní nahrává zejména v koupelně vlhkost a nedostatek větrání. A nejde ani zdaleka jen o estetickou stránku věci. Plísně vám mohou způsobit vleklé zdravotní problémy a také  poškodit těsnění koupelny, případně další součástky. Kolikrát až po jejich likvidaci zjistíte, že se najednou cítíte mnohem lépe. Takže jsou hned tři důvody, proč tyto tiché vetřelce hned odstranit. Pomůže vám s tím kombinace octa a jedlé sody.

Bílý ocet a jedlá soda, nepřítel plísní

Obě suroviny jsou celkem evergreeny v možnostech domácího úklidu. Pravděpodobně není situace, kde by se doma neuplatnily. V případě plísní budete potřebovat ocet, jedlou sodu a láhev či lahvičku s rozprašovačem. Nejdříve si ale do jedlé sody přidejte jen trochu vody, aby vám vznikla pasta. Tu naneste na všechna kritická místa a povrchy koupelny. Nechte ji cca 15 minut působit a následně nastříkejte do spár bílý ocet.

Nelekněte se, dojde k chemické reakci a obojí začne solidně pěnit. Právě to dovolí opravdu důkladné odstranění černé plísně. V této podobě nechce roztok působit opět 15 minut. Teď už zbývá jen vše umýt vlažnou vodou, krizová místa ještě vydrhněte malým kartáčkem. Velmi dobře se hodí starý zubní kartáček, který dosáhne i do koutků a záhybů. V případech, kdy se plíseň přece jen vrátí, neváhejte s opakováním postupu. Nejspíš byla usazena opravdu hluboko.

Stopy po plísních zlikviduje černé mýdlo

Na stopy a šmouhy po plísních pomáhá něco, co byste dost možná nečekali. Jde totiž spíše o zdravotní produkt, konkrétně africké černé mýdlo. Má konzistenci sirupu a zvládne všechno to, co běžné úklidové prostředky. Na plísně volte raději opravdu tekuté, které nalijete na postižená místa. Nechte ho několik minut pracovat a vydrhněte místo kartáčkem nebo houbou. Odstraníte tak všechny viditelné černé skvrny, pak už stačí vše jen opláchnout vodou.

Citronová šťáva – vždy připravena

Tato přírodní tekutina je při úklidu v domácnosti trvalým spojencem. Obsah kyseliny citronové perfektně dezinfikuje, čistí a také bělí jakékoli povrchy. Pro ještě větší efekt smíchejte s citronovou šťávou jakékoli tekuté mýdlo. Touto směsí pak potřete plísní postižené povrchy. Následně už stačí jen vydrhnutí starým zubním kartáčkem nebo houbičkou. Ideálně však poté, co jste obě složky nechali několik minut působit.

Fotografie: Freepik

Klíčem k trvalému zbavení se plísně je odstranění nejen následků, ale především příčiny. Nezapomeňte tedy především v koupelně důkladně větrat. Kromě viditelných míst také pravidelně kontrolujte veškerá zákoutí a záhyby. Budete nejspíš překvapeni, kde všude se může plíseň vyskytnout a pak se volně šířit dál. Nemusí přitom nutně jít o zmíněnou černou, ale například víčka dávkovačů mýdla jsou perfektním místem s tímto rizikem.

Zdroj: Maids

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]