Jak efektivně odklízet přívaly sněhu a co nejméně se u toho zapotit

Fotografie: Depositphotos

Poradíme vám, jak bojovat s návaly sněhu, které se na vás hrnou. Existují totiž jednoduchá pravidla, jež vám pomohou od bolavých zad a ušetří spoustu času.

Právě jste se přestěhovali do nového domu na vesnici a přichází první zima. Napadne první sníh, který necháte být. Druhý den už ale máte problém dojít za plot, a tak odklidíte úzkou cestičku, abyste se dostali k autu. Po pár dnech neustálého sněžení ovšem zjistíte, že úzká cestička nestačí, a máte problém dojít bezpečně domů – takto to být nemá. Pokud dodržíte tato jednoduchá základní pravidla, žádný takový problém již nebudete řešit.

Jednoduchá pravidla při odklízení sněhu

Jistě všichni dají za pravdu, že odklízení sněhu je únavná práce, obzvláště když sníh nepřestává padat. Existují však jednoduchá pravidla, jak předejít bolení zad od únavného odhazování sněhové nadílky.

  1. V jednoduchosti je krása, proto prvním bodem je systematické odhazování sněhu. Celý proces je časově mnohem méně náročný, než když jdete jednou za týden odházet hrozivé kupy sněhu. Stačí chodit pravidelně odhazovat menší množství a výsledkem jsou zdravá záda, úspora času a pohodlnější cesta z domu.
  2. Důležitým bodem je rozhrnout sníh do všech stran, pokud možno rovnoměrně. Když teplota stoupne, sníh se rovnoměrně roztaje a vy pak nebudete mít při oblevě před domem pořád jednu velkou hromadu tajícího sněhu.
  3. Používejte kvalitní náčiní. Pevné lopaty nebo sněhové pluhy jsou skvělé na odklizení před vlastním domem. Pokud potřebujete odklidit větší plochu, existují elektrické pluhy, které rozprašují sníh tam, kam potřebujete.

Pokud třeba nevlastníte doporučené náčiní, použijte jednoduše to, co máte. Když napadlo jen lehce, jistě postačí smeták nebo fréza na listí. Sněhové ruční pluhy se dají dokonce vyrobit, třeba ze staré, zlomené hokejky a kousku dřevěné desky. Jestliže žijete v oblasti výrazného sněžení, rozhodně stojí za to si pořídit pořádné náčiní, někdy i po dvou kusech – nekvalitní plastové lopaty se při těžkých hromadách rády lámou.

Fotografie: Pxhere

Jak na náledí?

Po odklizení sněhu přichází další problém – přimrzání a ledovka. Pohyb na zledovatělé ploše může způsobit zranění, takže se nic nesmí podcenit. Jednou z častých variant bývá sůl, jež ale poškozuje povrchy a funguje pouze do minus 7 stupňů Celsia. Alternativou je chlorid hořečnatý, který nemá negativní dopad na životní prostředí, funguje při velkých mrazech a jeho účinnost trvá několik hodin. Použít se samozřejmě dá také popel nebo štěrk, což jsou ovšem nejméně účinné varianty, mnohokrát však ty nejpoužívanější.

Poslední nebezpečnou záležitostí jsou visící rampouchy ze střechy domu a samotné uklízení sněhu ze střech. Ty mohou po uvolnění způsobit vážná zranění. Těžký sníh na rovných střechách zase může narušit statiku a střecha se propadne. Je žádoucí myslet i na odstraňování takovýchto problémů a být v pohotovosti.

Zdroj: Porady Interia

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]