Svíčka z mandarinky: Voňavá dekorace, která už provoněla tisíce domácností. Výroba je jednoduchá

Fotografie: Depositphotos

S mandarinkami se dá dělat jeden trik, který mnoho lidí nezná. A je to škoda. Během chvilky totiž můžete mít krásnou dekoraci, jež zahřeje v zimním období.

Pulty obchodů momentálně přetékají mandarinkami. Nastává zimní období, kdy si málokdo toto voňavé ovoce nekoupí. Pak je ale škoda mandarinkovou slupku jen tak vyhodit. Poslouží k výrobě jednoduché dekorativní svíčky, která krásně voní. Její výroba je úplně jednoduchá, chce to jen ostrý nožík a trochu šikovnosti.

Potřebujete dvě polokoule z mandarinkové kůry

Na výrobu jednoduché svíčky budete potřebovat ostrý nožík, mandarinku, olivový olej a hodně sirek. Nejprve je potřeba získat z mandarinky dvě stejné půlky její kůry. Jedna bude sloužit jako spodek svíčky, druhá půlka pak jako její kryt. Ostrým nožem nařežte kůru podél obvodu. Snažte se nerozříznout dužinu, pak by se vám mandarinka z kůry špatně vyndávala.

Nyní začněte opatrně oddělovat kůru od dužiny a celou ji z mandarinky odstraňte. Vzniknou vám tak dvě polokoule. V půlce se stopkou byste měli vidět bílé vlákno, které poslouží jako knot. Proto při stahování kůry v tomto místě dávejte pozor, abyste vlákno neutrhli. Nyní vezměte olivový olej a nalijte ho do půlky s „knotem“.

Knot musí být dobře nasáklý olejem

Ten by měl olej dobře nasát, aby šel poté zapálit, ale neměl by být v oleji úplně ponořený. Proto nechte olej chvíli vsakovat a mezitím si upravte druhou část mandarinkové kůry. Do té vyřízněte jednoduchý tvar, který se vám líbí – kolečko, hvězdičku nebo půlměsíc. Vzniklým otvorem bude odcházet kouř a musí být celkem velký, aby nezačal černat, až jím hořící svíčku přikryjete.

Knot už by měl být dostatečně nasáklý, a tak můžete svíčku zapálit. Používejte spíše sirky než zapalovač a počítejte s tím, že to může jít trochu ztuha. Možná se vám to nepovede hned napoprvé. Jakmile začne knot hořet, máte vyhráno a můžete svíčku překrýt mandarinkovým krytem. Jestliže se vám stále zapálení nedaří, zkuste knot ještě trochu pokapat olejem.

A je hotovo. Krásná zimní dekorace je na světě. V přítmí pak můžete pozorovat, jak podsvícená kůra mandarinky vypadá jako obloha s hvězdičkami. Mandarinkovou svíčku si můžete zapálit jen tak pro relaxaci nebo si jich vyrobit několik, a ozvláštnit si tak zimní večer s přáteli. Svíčka vydrží hořet přibližně 30 minut, pak sama zhasne. Nenechávejte ji bez dozoru a pokud se chystáte jít spát, určitě ji nezapomeňte sfouknout.

Zdroj: Athensmagazine

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]