Zamražené zbytky jídel mohou časem v mrazáku vydávat nepříjemnou vůni. Abyste se tohoto problému zbavili, vytvořte si směs, která pachy odstraní.
Ve většině domácností jsou často mrazáky naplněné k prasknutí. Lidé do nich nejčastěji dávají zbytky jídel nebo suroviny k vaření jako maso, zeleninu nebo i ovoce. Čím více věcí v mrazáku máte, tím více může mrazák zapáchat. Naštěstí existuje jednoduchý a účinný způsob, který vás nepříjemného zápachu zbaví jednou provždy. Vyzkoušejte tento trik a užijte si dokonale čistý a voňavý domov.
Jak odstranit nepříjemný zápach z mrazáku
Ze všeho nejdříve byste v mrazáku měli provést generální úklid. Všechen obsah mrazáku vyjměte a odstraňte veškeré drobky a kousky zapadlého jídla. Následně vnitřek mrazáku důkladně omyjte. K tomuto účelu smíchejte citronovou šťávu s vodou a hadříkem umyjte celý mrazák. Suchým hadříkem pak všechny povrchy osušte. Díky citronové vůni bude zápach v mrazáku značně eliminován.
Jak si vyrobit pohlcovač pachů do mrazáku
Dokonalým přírodním pohlcovačem pachů je jedlá soda. Tento prášek můžete použít k osvěžení jakéhokoliv zapáchajícího místa. Jednoduše na talířek nebo do misky nasypte přibližně hrst jedlé sody a vložte ji do mrazáku. Už po hodině jedlá soda pohltí téměř veškeré pachy uvnitř mrazáku. V případě potřeby můžete nechat jedlou sodu v mrazáku přes noc. Výborně tento trik funguje i v ne příliš voňavém botníku.
Citrusem dodáte mrazáku příjemnou vůni
Aby vám obsah mrazáku opět nezačal po nějaké době zapáchat, měli byste pravidelně obměňovat potraviny v něm uskladněné a pravidelně mrazák čistit. Trik s jedlou sodou účinně odstraní nepříjemný zápach, ale ten se může za čas objevit znovu. Abyste mrazáku dodali příjemnější vůni, můžete do něj vložit pár plátků citronu a ty 2× týdně obměňovat. Mrazák bude vonět po citrusech a nepříjemný zápach se jen tak neobjeví.
Proč mrazák nejčastěji zapáchá
Zápach se v mrazáku nejčastěji objevuje vlivem dlouhého skladování potravin. Tím, že potravinu zamrazíte, dobu rozkladu jen zpomalíte, nezastavíte ji natrvalo. Proto byste měli jídlo z mrazáku průběžně spotřebovávat. Pravidelnou údržbou mrazáku navíc zabráníte vzniku námrazy, která může zapříčinit špatné fungování tohoto spotřebiče. Námraza může způsobit špatnou přilnavost dveří, což povede k rychlejšímu hnití potravin v mrazáku.
Zdroj: Genialne