Prakticky každý, kdo nějak operuje v kuchyni, se setkal s klasickým scénářem. Měli jste chuť něco upéct, třeba zrovna s novým receptem, ale v lednici nebyly potřebné suroviny.
Pokud je řeč o pečení, snad každý recept vyžaduje hlavně prášek do pečiva a máslo. To první se dá nahradit hned několika způsoby, ale co to máslo? I na to existuje pár možností, aniž byste přišli o výslednou chuť vytouženého moučníku. Ukazuje se totiž, že k tomu lze použít nejen margarín, ale i věci, které by vás dost možná nenapadly. Hlavní věc je přidat tyto náhražky ve stejném množství, v jakém máslo uváděl původní postup. Jak tedy na to?
Slunečnicový olej
Tento produkt může máslo během pečení nahradit docela snadno, dokonce vám umožní při vaření trochu ušetřit. Dojde-li vám náhle máslo, použijte slunečnicový olej v poměru 1 : 1 a výsledku nebudete litovat.
Ovocné pyré
Další možností nahrazení másla je ovocné pyré, nejlépe z jablka nebo banánů. Stejně tak se velmi osvědčilo dýňové. To se dá použít hlavně na přípravu domácího chleba nebo muffinů. Pro sušenky nebo perník se ovšem nejlépe hodí to z jablek či banánů. Jak na přípravu konkrétních druhů?
Jablečné a banánové pyré
Všechna jablka důkladně omyjte, oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Pak ovoce dejte do hrnce a přilijte vodu. Vařte za stálého míchání na mírném ohni, dokud všechna jablka nezměknou. Vzniklou hmotu přesuňte do mixéru a rozemelte. Banány oloupejte, dužinu nakrájejte a pak rozmixujte, dokud vše nebude úplně hladké.
Dýňové pyré
Plod opatrně oloupejte a nakrájejte najemno. Zeleninu vložte do misky, zalijte vroucí vodou a pod pokličkou vařte na mírném ohni. Připravenost dýně pak zkontrolujte nožem nebo vidličkou, zeleninu jimi propíchněte. Pak změklou dýni vložte do mixéru a rozemelte dohladka.
Škrob
I touto surovinou lze máslo nahradit. Pro ideální výsledek smíchejte v hrnci škrob s vodou v poměru 1 : 2, výslednou směs důkladně promíchejte. Postavte na plotnu a vařte 5 minut, dokud nezískáte hladkou konzistenci. Výsledek nechte vychladnout a přidejte do těsta.
Přidáním zmíněných surovin či roztoku do těsta nic neriskujete. Chuť pyré obecně může výsledek pečení jen zlepšit. Slunečnicový olej nebo škrob pak nebudou vůbec cítit. Klíčové je ovšem přidání ve správném poměru.
Zdroj: Sovkusom