5 českých zvyků, které se nám vryli pod kůži a jinde je téměř neuvidíte

Každá země má nějaká svá specifika a Česká republika na tom není jinak. I v našich domácnostech máme zvyky, které nám připadají normální, zatímco ve světě tak úplně normální nejsou. Tak schválně, jestli se vás týká všech dnešních 5 zvyků anebo pouze některé z nich.

Záclony v oknech

Nám přijde úplně normální, že k onu patří záclony. Bez záclon nám okno připadá holé a neúplné. Prázdné, smutné, fádní, neozdobené. Faktem je, že v případě rolet, žaluzií či závěsů si soukromí zprostředkujeme během několika málo sekund. Přesto ozdobíme okno ještě záclonou. Ne všude jsou tomuto zvyku nakloněni. V Anglii i jiných zemích je zvykem pouštět do domu co nejvíce denního světla a okna mít bez záclon. Kdo není zvyklý, může si připadat jako ve výkladní skříni.

Ústřední topení a vnitřní teplota

Moderní doba nám umožňuje topit, kolik jen považujeme za příjemné. Pak se ale divíme, že jsou jiné národy mnohem otužilejší a houževnatější. Jsme zvyklí na to, že jakmile venku klesne teplota, topíme ostošest. Zkuste v zimě navštívit francouzské, anglické, holandské domovy. Asi by vám u nich doma příliš teplo nebylo.

Předsíň vs. chodba

Jsme zvyklí, že jakmile vstoupíme do bytu či domu, jako první se nám naskytne předsíň, kde si odložíme obuv a svršky. Předsíň jsme si zamilovali a jsme na ní zvyklí. Nicméně domácnosti v jiných zemích fungují i bez předsíně. Po otevření venkovních dveří vstoupíte ihned do kuchyně či obývacího pokoje. Dokážete si představit bydlení bez předsíně? Kam byste pak ukládali obuv a věšeli kabáty?

Pantofle

K předsíni se váže odkládání obuvi a mnohdy i přezouvání do domácích pantoflí. Přezouvat se není pouze zvyk Čechů, dělávají to i Němci. Ani ti nepustí do domu hosty v obuvi od bláta. Naproti tomu Angličané, Francouzi a Italové budou zírat, když po nich budete chtít, aby se zuli. Ať už na vás zírají nebo ne, u vás doma by měl ctít každý vaše pravidla. Pravdou je, že z hygienického pohledu jde o velmi praktický a dobrý zvyk.

Toaleta oddělená od koupelny

Oddělenou koupelnu od toalety uvidíte spíš ve starších panelákových bytech a starších rodinných domech. Moderní koupelny a toalety už bývají spojeny dohromady. V jiných zemích však asi jen zřídka narazíte v domácnostech na oddělenou koupelnu a toaletu.

Obrázky: pixabay, housebeautiful