Konec prskání oleje při smažení. Zkrotí ho pouhá špetka soli přidaná ve správný moment

Fotografie: Brücke-Osteuropa / Creative Commons / Public Domain Dedication

Bez smažení na oleji se žádný kuchař v kuchyni neobejde. Často je pak ale okolí sporáku „zaneřáděné“ rozprskaným olejem. Tomuto problému se dá naštěstí jednoduše předejít.

Smažení by bez oleje bylo nemožné a smažená jídla si dlouhodobě také nikdo nedokáže odpustit. Jakmile olej dosáhne určité teploty, při jakémkoliv kontaktu s jinou látkou prská všude okolo pánve. Po skončení smažení pak nezbyde než umývat celý sporák a často prát i oblečení, ve kterém jste smažili. V některých případech vás může horký olej i spálit. Spálenina od kapky horkého oleje není nic příjemného. Proto buďte u smažení ostražití a vyzkoušejte tento jednoduchý trik.

Kdy olej prská z pánve ven

Existují dva případy, kdy olej z pánve prská. Jedním z nich je, že se do oleje dostala voda. Ta může stéct z vašich rukou nebo z jídla, které do pánve pokládáte nebo přisypáváte. V tuto chvíli byste měli být opravdu opatrní, abyste se nezranili, protože horké kapky oleje vás mohou popálit. Dále olej prská v případě, že se dostal na nevysušenou pánev. Naštěstí existuje trik, díky němuž můžete těmto problémům předejít.

Jak zabránit rozprskávání oleje

Abyste zastavili prskající olej, stačí použít obyčejnou kuchyňskou sůl. Jednoduše přisypete špetku soli do rozpáleného oleje a prskání okamžitě ustane. Vaše kuchyň bude čistá a vy i vaše kousky oblečení budete mnohem více v bezpečí. Tento jednoduchý trik funguje opravdu spolehlivě a účinně. Bez něj už se v kuchyni neobejdete.

pánev s olejem na smažení na sporáku
Fotografie: Pixabay

Bezpečné smažení

Abyste nemuseli solit při každé potravině, co budete přidávat na pánev, a neriskovali zbytečně připálené jídlo, stačí dodržovat některá pravidla. Cokoliv, co budete na pánev přidávat, by mělo být co nejvíce zbaveno vody. Díky tomu zmírníte intenzitu prskání oleje. Dále nezapomeňte udržovat své ruce suché. Z vašich vlastních rukou může do rozpáleného oleje často stéct velké množství vody naráz, a pak musíte zbytečně rozprskaný olej uklidňovat.

Jestliže budete dodržovat tato pravidla a v případě nutnosti používat ke zmírnění prskání sůl, zůstane vaše kuchyň krásně čistá a nebudete muset drhnout mastné skvrny na sporáku a všude okolo něj. Nezapomínejte, že takové smažení je i pro vás mnohem bezpečnější.

Zdroj: Mashed

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]