Špinavá trouba je postrach kuchyně a problém, před kterým mnoho lidí tak trochu utíká. Odkládání však ještě žádné potíže nevyřešilo, ani žádnou troubu nevyčistilo.
Kromě nepříjemného zápachu omezují všemožné usazeniny i správné fungování samotného přístroje. Jídlo pak nikdy nemá správnou chuť, navíc si koledujete o vážnější poruchy, případně rovnou nutnost koupit troubu zcela novou. Existuje vůbec nějaká metoda, jak jí vrátit původní svěžest, aniž by se u toho člověk kompletně sedřel? Nebojte, nejste první člověk, kterého to trápí. Postup opravdu existuje, jeho efekt vás překvapí. Je to navíc velice levná záležitost.
Přivítejte ocet a vodu
Kdykoli a kdekoli dojde v domácnosti na čištění, je jedním z vašich prvních spojenců ocet. Jestli jste se o jeho schopnostech ještě nepřesvědčili, souboj se zaschlou mastnotou vás nepochybně přesvědčí. Jak tedy vyrobit domácí lék na spálenou troubu? Ocet a vodu smíchejte v poměru 1:1, poté nalijte do rozprašovače. Nakonec už jen směsí postříkejte vnitřek celé trouby a nechte ocet alespoň několik hodin působit. Cokoli poté jednoduše setřete, případně ještě přidejte.
Ocet není moc oblíbený kvůli ostrému zápachu, což lze však snadno vyřešit přidáním citronové kůry nebo kapky esenciálního oleje. Veškeré vůně navíc časem vyvanou a nechají jen vůni čistoty.
Soda a ocet
Toto je přímo vražedné komando pro případy, ve kterých samotný ocet nebo soda selžou. I to se může stát, kombinaci však odolá máloco. Obojí smíchejte tak, aby vznikla pasta, kterou aplikujete přímo na konkrétní nečistoty. Nechte cca 2 hodiny působit, následně setřete normální houbičkou.
Tableta do myčky
Jde o skutečnou automatiku. Do trouby předehřáté na 120 stupňů vložte zapékací misku, do které položíte jednu tabletu do myčky nádobí. Zalijte ji vroucí vodou, troubu zavřete a nechte působit asi 2 hodiny. Poté ji vypněte a nádobu vyndejte, zbytek po vychladnutí očistěte houbičkou. Jde o to, že vodní pára uvolněná z misky se naplní složkami z tablety, které se tak dostanou i to záhybů, kam je normálně velmi náročné se dostat.
Zdroj: Porady Interia