Okurky v červenci postupně dozrávají, a proto je dobré je podpořit přihnojením vhodným hnojivem. Bohatá úroda vás nemine.
V červenci začínají okurkové rostliny produkovat chutné a osvěžujících plody. Abyste si zajistili hojnou sklizeň, je důležité v této klíčové době poskytnout rostlinám správnou výživu. Zaměřte se tedy na živiny důležité při dozrávání plodů a vyzkoušejte si vlastní domácí hnojiva, která plození okurek podporují a jsou bez zbytečné chemie.
Klíčové živiny pro okurky
Okurky potřebují specifické výživné látky, jež je třeba jim dodávat v podobě hnojiva. Hlavními živinami, které okurky potřebují, jsou dusík (N), fosfor (P) a draslík (K). Dusík podporuje růst listů a zelených částí, fosfor podporuje vývoj kořenů a tvorbu květů, zatímco draslík podporuje zvětšování plodů a celkovou vitalitu rostlin. Právě na ten je dobré se v červenci zaměřit.
Hnojivo z banánových slupek
Banánové slupky jsou bohaté na draslík, který je nezbytný právě pro vývoj plodů. Domácí hnojivo si vyrobíte velmi jednoduše. Sbírejte banánové slupky a nechte je v kyblíku louhovat namočené ve vodě několik dní. Živiny se vyloučí do vody a vytvoří roztok bohatý na draslík. Tekutinu před použitím ještě zřeďte a zbylé banánové slupky dejte na kompost.
Roztok z epsomské soli
Epsomská sůl obsahuje hodně hořčíku, který je velmi důležitý pro zdravý růst rostlin. Napomáhá okurkám v usnadnění vstřebávání ostatních živin. Jeho nedostatek se projevuje žloutnutím listů. Rozpusťte 1 lžíci epsomské soli (síran hořečnatý) ve 4 litrech vody. Aplikujte tento roztok na půdu kolem okurkových rostlin, aby si kořeny mohly hořčík absorbovat.
Zažloutlé okurkové listy nahradí zelená chlouba. Směs s peroxidem vodíku v hlavní roli je ochrání
Hnojení dřevěným popelem
Dřevěný popel obsahuje mnoho prospěšných prvků. Jsou to především fosfor, draslík, hořčík a vápník. Jednu sklenici popela tedy rozpusťte v kyblíku s vodou. Dřevěný popel můžete také kolem rostlin rozsypat a následné prolít vodou. Popelem můžete přihnojovat během celé sezóny, ale v období plození je popel pro okurky ještě výhodnější díky velkému podílu draslíku.
Zdroj: Smakdnia