Zaměřte se na správný způsob skladování česneku, aby se vám v průběhu roku nezkazil nebo aby nedošlo ke zhoršení jeho chuti či kvality. Stačí dodržovat tato pravidla.
Česnek patří mezi nejoblíbenější a nepostradatelné ingredience téměř v každé kuchyni. Nejen pro svou lehce pikantní chuť, ale také pro velké množství vitamínů a dalších prospěšných látek, jimiž velmi pozitivně působí na lidský organismus. Díky tomu je účinným přírodním antibiotikem, jehož zásobu se vyplatí mít vždy po ruce, říká doktorka Kim Chin. Aby však nedošlo k jeho zkažení, musíte se zaměřit na správný způsob skladování.
Jaké jsou výhody česneku
Pravidelná konzumace této superplodiny ve skutečnosti přináší mnoho výhod. Pomáhá regulovat krevní tlak i snižovat hladinu cholesterolu. Zároveň je velmi prospěšný při detoxikaci jater i boji proti střevním parazitům. Navíc posiluje imunitní systém, a zlepšuje tak vaše celkové zdraví, a dokonce jím můžete předejít kardiovaskulárnímu onemocnění. Rozhodně se vyplatí mít jeho zásobu připravenou na zimní měsíce, kdy je vysoké riziko nákazy chřipkou.
Jak uchovávat česnek
Začněte nejprve tak, že půl kila stroužků česneku namočíte do vlažné vody. Hodinu a půl je nechte ve vodě a poté je vyjměte. Díky tomu půjde jejich slupka snadno oloupat. Poté je vložte do sterilizované zavařovací sklenice a přidejte asi 30 gramů hrubozrnné soli. Pro dosažení co nejlepších účinků lze přidat ještě pár lžic jablečného nebo vinného octa. Záleží jen na vašich vlastních chutích a preferencích.
Bohatá úroda česneku je na dosah ruky. Klíčem je i výsadba po jednotlivých stroužcích
Nakonec takto naložený česnek přelijte vychladlou převařenou vodou, přidejte ještě jeden plátek citronu a sklenice pevně uzavřete víkem. Jakmile máte hotovo, pořádně se sklenicí zatřepejte, aby se všechny suroviny uvnitř nádoby důkladně promíchaly. Takto je možné česnek uchovávat až po dobu jednoho roku, aniž by hrozilo jeho uhnívání. Jednotlivé stroužky tak budete mít připravené vždy po ruce, aniž byste následně ztráceli čas jejich loupáním. Jakmile tento způsob jednou vyzkoušíte, už to nebudete dělat jinak.
Zdroj: Recettes Plat, Healthline