Pravidelným úklidem chráníme naše zdraví. Jak často a co vše doma uklízet?

Čistota může být poněkud subjektivní: někteří lidé nosí věci jednou a hned je perou, zatímco jiní je nosí třeba pětkrát předtím, než je strčí do pračky. Pokud jde o úklid vašeho domova, existují však určité standardy, které je třeba zvážit. Přeci jen, jde o zdravé prostředí. Pravidelným úklidem chráníme zdraví své a členů rodiny.

Pokud byste viděli pod mikroskopem, co vše s námi obývá domácnost, váš názor na pravidelný úklid by se patrně změnil. Prachové částečky v domácnosti se skládají z virů, hub, bakterií, zvířecích lupů, pylu, potu, kožních buněk a pravidelně napadají naše životní prostředí.

Podle výzkumu je délka života mikrobů v domácnosti různá. Například E. coli (střevní bakterie, které mohou způsobovat vážné onemocnění) mohou žít několik hodin až celý den, zatímco jiné viry mohou žít dny i týdny. Jak často byste měli čistit vanu, nebo otřít toaletu či vyměnit ručníky, než se stanou nebezpečnými? Pravděpodobně častěji, než si myslíte.

Jak často měnit ručníky?

Ručníky se doporučuje dávat čisté co dva dny. Z výzkumu vyplynulo, že většina rodin používá ručník celý týden. Dále se doporučuje mít jeden ručník na ruce, druhý na celé tělo. Po použití ručníku jej nechte vysušit na topení v zimě, v létě na balkoně. Vlhké prostředí je totiž ideální pro tvorbu mikrobů.

Jak často převlékat postel?

Postel se doporučuje převlékat jednou (někdy i dvakrát) týdně. Záleží, zda chodíte do postele spát nazí, v pyžamu, namazaní kosmetikou od hlavy k patě apod. Svou roli tady hraje i fakt, zda máte domácí mazlíčky, kteří s vámi obývají postel.

Jak často dezinfikovat kuchyňský dřez?

Kuchyni je potřeba udržovat stabilně čistou. K tomu se váže i potřeba vymývat dřez vřelou vodou každý den. Do dřezu odkládáte nádobí, příbory, ale i ovoce a zeleninu. V odpadu se zdržují a tvoří bakterie. Je vhodné nalít do něj skleničku octa a přelít vřelou vodu, každý den.

Co ještě umývat každý den?

Každý den by se měla umývat vana, umývadlo i toaleta. Dokonce se doporučuje každý den luxovat a vytírat, pokud máte domácí mazlíčky a malé děti, které si často hrají právě na podlaze.

  • Prach – utírat alespoň 2x týdně

  • Luxování – dle potřeby, cca 2x týdně

  • Kliky, zábradlí, madla – otřít kliky, madla, zábradlí se doporučuje 1x týdně

  • Záclony a závěsy – měnit záclony a závěsy by se mělo jednou za dva týdny

  • Kobereček v koupelně – 1x až 2x v týdnu

Obrázky: pixabay