Co se úrody týče, bývá podzim velmi štědrý. Na podzim se ukáže, jak moc jste o svou zahrádku a úrodu pečovali a podle toho sklidíte i zásluhy. Nebo také ne. Většina těch, co zahrádku mají, čeká na poslední zpracování hub, bylinek, ovoce, zeleniny a dalších darů přírody. Na co vše se můžete na podzim těšit?
Konec léta nám většinou oznamují švestky a vlašské ořechy. To však není zdaleka vše. K podzimu se pojí i hrušky nebo dýně. Možná už se těšíte, až si dáte ke kávě dýňový nebo švestkový koláč. Tak vidíte, že i podzim má své kouzlo. Mimo koláčů, buchet, povidel a marmelád se můžeme těšit i na hruškové křížaly, dýňové placky, hutné zeleninové polévky a strašidelné dýně se svítícíma očima. Pojďme se společně podívat, jak štědrý podzim umí být.
Podzimní zelenina
-
Brokolice: červen – říjen
-
Celer: červenec – říjen
-
Cibule: duben – září
-
Cuketa: červen – září
-
Čekanka hlávková: září, říjen
-
Dýně: srpen – říjen
-
Fazole lusky: červen – září
-
Kapusta: červen – prosinec
-
Květák: červen – říjen
-
Mrkev: červen – září
-
Okurky: červen – září
-
Paprika: červenec – září
-
Pastiňák: září, říjen
-
Petržel: září, říjen
-
Pórek: červenec – prosinec
-
Patizón: červenec – říjen
-
Rajčata: červen – září
-
Ředkvičky: duben – září
-
Červená řepa: červen – říjen
-
Salát: květen – říjen
-
Červené a bílé zelí: červenec – listopad
-
Čínské zelí: říjen, listopad
Podzimní ovoce
-
Broskve: červenec – říjen
-
Zimní hrušky: září, říjen
-
Zimní jablka: září, říjen
-
Melouny: září
-
Ostružiny: srpen – říjen
-
Švestky: červenec – říjen
-
Hroznové víno: srpen – říjen
Proč je vlastní úroda lepší?
Během podzimu na nás číhají viry a bakterie. V tomto sychravém a ochlazujícím se počasí hrozí chřipka, angína, bronchitida, laryngitida a zánět horních cest dýchacích. Aby byl náš imunitní systém silný a měl šanci se bránit, musíme mu dodat spoustu vitamínů a dalších živin. Z čeho jiného získat vitamíny, než z čerstvého/sezónního ovoce a zeleniny.
Zelenina díky tomu, že je zásadotvorná, přispívá k udržení pH těla. Obsahuje rovněž důležité enzymy, minerály, vitamíny a vlákninu. Veškeré tyto bonusy ovoce a zeleniny získáte jedině v případě, že byla úroda vypěstována bez chemických postřiků v přirozených podmínkách. Dovezená a skladovaná úroda ze zahraničí ztrácí během transportu mnoho prospěšných látek. Proto volte raději plody, které jste si sami vypěstovali, případně byly vypěstovány u nás v ČR.
Obrázky: pixabay