Manželé se rozhodli svépomocí přestavět staré vagóny na nový domov. Výsledek se stal hitem internetu

Fotografie: Depositphotos

Domov má pro každého jinou podobu. Pro jednoho je to cihlový dům s bazénem, pro jiného železniční vagóny v divočině.

Krajina Nového Zélandu nabízí nádherné výhledy. Do jednoho takového se zamilovali manželé, kteří ale původně hledali něco úplně jiného. Jenomže rozlehlá scenerie se dvěma polorozpadlými železničními vagony si je prostě přitáhla. A tak se pustili do práce.

Vagóny si našly je

Mandy Groshinski se svým manželem hledala místo, kde by společně mohli začít budovat svůj domov. Snili o místě nedaleko moře, velkém domě, kde by si paní domu mohla vystavit své obrázky. Cesta je nicméně zavedla k na první pohled nezajímavému pozemku se dvěma chátrajícími železničními vagony. Ale zato s panoramatickým výhledem na hory. Manžele místo uchvátilo a jakožto milovníci historie se rozhodli vdechnout vagonům život.

Proces to byl ale náročnější, než očekávali. Plíseň, ztrouchnivělá konstrukce ani stávající obyvatelé z řad živočichů jim rekonstrukci příliš neusnadňovali. Na místo se přestěhovali před osmi lety, teprve po pěti dlouhých letech se v něm však dalo alespoň trochu slušně bydlet. Mandy pro MyPositiveOutlooks odhaduje, že za tu dobu je oprava vagónů přišla v přepočtu na asi 700 000 Kč.

Malý domek na kolech: Přes jeho skromnost nabízí elegantní a praktickou terasu i skleník

Bydlení se vším potřebným

Přestože každý vagón je úplně jiný, jejich rozměry jsou stejné – tj. 12 metrů délky na 2,2 metru šířky. První z vagónů pojali manželé jako svůj hlavní „stan“. Zde si v bývalé kuchyňce vybudovali prostornou ložnici s manželskou postelí i úložným prostorem, uvádí web OtagoDailyTimes. V přiléhajících prostorách je pak malá koupelna se sprchou, toaleta je venkovní. Zbývající místo vagónu vyplnil obývací pokoj s kuchyňským koutem. Domácnost je zcela off-grid neboli soběstačná z hlediska elektrické energie.

Ve druhém vagónu manželé vytvořili dva oddělené pokoje. Jeden slouží jako pokoj pro hosty, druhý jako „knihovna“ či relaxační pokoj. Oba vagóny jsou napojené na různě velké terasy, které doslova vybízejí k tomu, aby se člověk zastavil a pokochal výhledem. Na podobnou přestavbu se můžete podívat i na BydlímeÚtulně – v ní jistý Američan udělal ze starého vagónu rekreační ubytování.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*