Okurky a kopr se perfektně doplňují na zahradě i při nakládání. Díky tomuto postupu chutnají fantasticky

Fotografie: Shisma / Creative Commons / Attribution 4.0

Kopr a okurky jsou dvě rostliny, které se spolu dobře snesou jak na záhonku, tak i v kuchyni. Kopr můžete přidávat do okurek při nakládání, ale i do tzatziki.

Kopr je vonná bylina známá svou charakteristickou vůní a chutí. Zvláštní je to, že jedni ho milují, druzí přímo nesnáší. Kopr se využívá jak v kuchyni, tak i v lidovém léčitelství. V kulinářství je oblíbený pro svou schopnost obohatit chuť mnoha pokrmů, zejména ryb, polévek, omáček a salátů. Jeho čerstvé i sušené listy dodávají jídlu jedinečnou chuť. Nejznámější recepty s koprem jsou zřejmě koprová omáčka, nakládané okurky, tzatziki.

Nakládání okurek s koprem

Nyní byla řeč o koprové nati. Kromě ní se ovšem využívají i semena. A to hlavně k přípravě léčivých čajů. Ty jsou velmi účinné při zažívacích potížích, při nadýmání a křečích v břiše. Zlepšují trávení a zklidňují celý trávicí trakt. Kromě toho má kopr antibakteriální účinky. Kopr si každý může vypěstovat na zahrádce nebo v nádobě na balkoně. Je totiž užitečné mít pár snítek kopru vždy při ruce pro jeho širokou škálu využití.

Někdo má kopr v okurkách rád, jiný nikoliv. V některých rodinách se do okurek přidává spíš česnek, křen nebo feferonka, neboť dodávají okurkám pikantní chuť. Ale kopr pravděpodobně vede. Do každé sklenice okurek byste však neměli dávat víc než jednu snítku s kouskem stonku. Koprová chuť by pak mohla přebít klasickou chuť kyselé okurky – zejména všechno koření. Pokud si pěstujete okurky vlastní, můžete s nimi kopr pěstovat rovnou v jednom záhonku. Je totiž pro okurky vhodnou doprovodnou rostlinou, uvádí web DomekIOgrodek.

Semena kopru a snítka natě
Fotografie: Pixabay

Aby vaše nakládané okurky byly chutné a nekazily se vám, používejte pevné a zdravé plody, bez poškození a skvrn. Někdo přidává kromě kopru ještě pár koleček mrkve a cibuli. A jak si vypěstovat bohatou úrodu okurek pomocí domácího hnojiva, jsme pro vás na webu BydlímeÚtulně napsali už v minulosti.

Tyto chyby dělá při pěstováni rajčat 99 % zahradníků. Lidé kvůli nim přicházejí o celou úrodu

Co všechno ještě přidat do nakládaných okurek

Při přípravě nakládaných okurek zvolte okurky menší a pevnější – ty lépe drží tvar a texturu. Do nálevu se obvykle přidává ocet, voda, sůl a cukr, které tvoří základní složky láku, připomíná web WholeFully. Pro zvýraznění chuti se používá hořčičné semínko, nové koření, černý pepř a hřebíček. Některé recepty doporučují přidat i bobkové listy pro jejich charakteristickou vůni. Po naplnění sklenic okurkami a ostatními ingrediencemi se nálev přivede k varu, nalije se do sklenic a ty se poté sterilují. To zajistí, že okurky zůstanou dlouho křupavé a chutné.

Přidává se do okurek kopr čerstvý, nebo může být i sušený? Používejte výhradně kopr čerstvý, a spíš horní část stonku než mladé lístky; ty se totiž ve sklenici často začnou kazit. Ale zpět ke kopru sušenému – v kyselých okurkách udělá hořkou chuť, proto se této variantě radši vyhněte.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*