Díky tomuto hnojivu vypěstujete rekordně bohatou úrodu rajčat pro celé sousedství

Fotografie: Depositphotos

Pěstujete-li si rajčata a rádi byste sklízeli šťavnaté plody, je třeba zelenině dodat jeden důležitý prvek, který zajistí rychlejší plození i lepší chuť rajčat.

Je známo, že rajčata jsou velice oblíbeným druhem zeleniny, který si mnoho lidí chce pěstovat samo doma, ať už na zahradě, balkonu, nebo v truhlíku na okenním parapetu. Jako u většiny rostlin je zde klíčové správné hnojení. Kromě 3 hlavních složek – dusíku, fosforu a draslíku – potřebují rajčata ještě jeden prvek. Jeho nedostatek může mít za následek špatnou úrodu, dokonce i vadnutí rostlin.

Dodejte rajčatům bór

V první fázi růstu potřebují rajčata především dusík, později fosfor a nakonec draslík. Stejně tak ale potřebují dodat bór, který je důležitý hlavně v období květu, protože se podílí na produkci pylu, opylování a celkovém stavu květů, což se promítá do hojnosti plodin, jak uvádí server Deccoria.

Bór je zodpovědný za stavbu stěn rostlinných buněk a vstřebávání vápníku. Ovlivňuje metabolismus a zdraví keříků, přispívá k produkci chlorofylu a stimuluje rozvoj silného kořenového systému. Stejně tak zvyšuje odolnost rostliny proti útoku plísně bramborové a dalším chorobám. Dokonce po jeho podání budou plody chutnější. Pokud bude rajčatům bór chybět, může dojít k deformaci vrchních částí rostliny, lámavosti a odumírání listů. Plody mohou získat hnědé skvrny.

Toto přírodní hnojivo z lesa vám zajistí bohatou úrodu zeleniny bez sebemenší námahy

Jak dodat rajčatům bór

Bór můžete rajčatům doplnit pomocí listových hnojiv, která si jednoduše můžete připravit doma. Měli byste si koupit kyselinu boritou ve formě prášku, jak doporučuje web BoratesToday. Rozpusťte 2–5 g prášku kyseliny borité v litru vody o teplotě mezi 60 a 70 stupni Celsia. Následně přidejte dalších 9 litrů studené vody a rajčata roztokem nastříkejte.

šťavnatá rajčata
Fotografie: Freepik

Bór se lépe vstřebává skrze listy, účinky tak budou viditelnější mnohem dříve, již po prvním ošetření. Postřik provádějte 2x denně při intenzivním květu. Poté opakujte po 10–14 dnech. O pěstování domácích rajčat jsme již psali na BydlímeÚtulně. Červen je v péči o rajčata tím nejdůležitějším měsícem.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*