S připálenými pánvemi a hrnci uděláte rychlý proces díky tomuto triku, který vám ušetří peníze i námahu

Fotografie: Depositphotos

Čistidlo na připáleniny nemusíte kupovat jen v drogerii. Na zašlou pánev nebo pekáč můžete využít jedlou sodu, k níž navíc přidáte sklenku Coca-Coly.

Napadlo vás někdy, že Coca-Cola nemusí působit pouze jako osvěžující nápoj? Díky svým speciálním vlastnostem může být využívána i v jiných případech. Třeba při úklidu. Velmi užitečná může být při čištění připálenin a mastnoty. Obsahuje totiž kyselinu fosforečnou, která je běžnou součástí mnoha čisticích prostředků – dokáže účinně rozpouštět připáleniny na nádobí, sporáku, grilu nebo v troubě.

V hlavní roli Coca-Cola

Nikdo přece nechce mít vybavení kuchyně se stopami přepáleného tuku. Působí to nevzhledně, dalším přepalováním vznikají škodlivé látky, zbytky staré přepálené mastnoty se mohou dostat do jídla… Pro likvidaci připáleniny stačí vytvořit domácí prostředek: podařilo-li se vám připálit nádobí uvnitř, stačí nalít Coca-Colu, nádobu postavit na sporák a obsah zahřát k varu. Pak nechat nějakou dobu působit. Poté můžete nečistoty jemně seškrábnout, nejlépe dřevěnou vařečkou. Po vyčištění je důležité nádobu umýt běžným prostředkem na nádobí.

Jak čistidlo na připáleniny připravit

Účinek Coca-Coly však může ještě zvýšit jedlá soda, uvádí web DocLiving. Vezměte si sklenici Coca-Coly, dvě lžíce jedlé sody, jednu polévkovou lžíci soli a dvě polévkové lžíce saponátu. Do misky nasypte sodu bikarbonu a do ní pomalu přilévejte Coca-Colu.

Drtivá většina lidí netuší, že tyto produkty z domácnosti dovedou vyčistit troubu za 30 vteřin

Protože dochází k určité chemické reakci kyseliny se zásadou, bude roztok pěnit. Zde je nutno podotknout, že soda navíc bude působit jako velmi jemné brusivo. Pak přimíchejte sůl a nakonec saponát (ten má umocnit odmašťovací účinek, ovšem není v přípravku nezbytně nutný). Jestliže máte připáleniny na spodní části pánve nebo hrnce, vložte nádobu do dřezu a dno i strany potřete vzniklou směsí.

Čím ještě lze odmašťovat připálené tuky

Je-li toto domácí čistidlo na připáleniny příliš řídké a stéká dolů, můžete hrnec vložit do většího igelitového sáčku, na jehož dno jste směs nalili. A čekejte asi půlhodiny. Nebo i déle. Připálené zbytky by se měly samy uvolnit. Pokud je připálenina úporná, můžete si pomoci houbičkou na silikon, jíž zbylé nečistoty odstraníte. Přípravek z jedlé sody a Coca-Coly dokonale odmašťuje a uvolňuje připečený tuk, ale i připáleniny jiného druhu. Připravenou směsí můžete dát do pořádku znečištěnou varnou desku, sporák nebo také gril, na němž bývá připálených zbytků hodně.

Fotografie: Depositphotos

A protože to, co v Coca-Cole rozpouští připálené mastné skvrny, je kyselina, někdo používá místo tohoto nápoje třeba citronovou nebo limetkovou šťávu, ocet, či dokonce rajčatový protlak, jak uvádí web MasterClass. Pokud byste chtěli vyzkoušet komerční čističe, vyberte ten, jenž obsahuje kyselinu šťavelovou. A že vám jedlá soda může pomoci i s prádlem, zejména s ručníky, jsme napsali na BydlímeÚtulně nedávno.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*