Toto zázračné domácí bělidlo funguje lépe než většina drahých čisticích prostředků

Fotografie: Depositphotos

Vybělit prádlo či odstranit zašlé skvrny je touhou každé hospodyňky. Použít se přitom dají i přírodní bělidla, ať už jde o jedlou sodu, nebo poněkud neobvyklé prostředky.

Když jsou skvrny staršího data, lze se jich zbavit jen velmi obtížně. Mějte tedy na paměti, že skvrny musíte odstranit ihned, jak vzniknou, nejpozději tehdy, když je objevíte. A nejdříve musí do studené vody. Běžně používané bavlněné i syntetické textilie postupem času začnou měnit barvu. Bavlna z bílé na šedivou a umělá vlákna z bílé na zažloutlou. Tak co s tím, když se vám vzhled nelíbí, a přitom textil je kvalitní a nechcete se ho ještě zbavovat.

Bělení po domácku

Způsobů, jak docílit, nebo se alespoň přiblížit k původní barvě prádla či zmírnit výrazné skvrny, je vícero. Používají se bělidla jak komerční, tak přírodní. K těm patří podle webu ApartmentTherapy jedlá soda, peroxid vodíku nebo trocha boraxu, ocet, citron, žlučové mýdlo. Někdo dokonce doporučuje acylpyrin. Každá z těchto ingrediencí má něco do sebe. Všechny mají bělicí účinky, soda a ocet navíc změkčovací a odmašťovací vlastnosti. Použijte kvasný nebo vinný ocet a kromě skvrn se zbavíte i vodního kamene v pračce.

Pokud má bílá barva modrý nádech, prádlo vypadá ještě bělejší a čistější. Dříve se kvůli tomuto efektu přidávalo při praní modré barvivo, známé jako modřidlo s názvem Ultramarin, které opticky zjasňovalo bílou barvu. Ale dnes už snad na trhu ani není k dispozici.

Maminka mi konečně prozradila, proč jsou její ručníky vždy tak hebké. Tento snadný trik mi vyrazil dech

Ale co když vám mužská část rodiny začne do prádelního koše odkládat montérky, ale i běžné oblečení od oleje, barev, případně přinesou i další podivné a úporné nečistoty z dílny a garáže, jimž všeobecně říkáme šmír. Anebo si bílou halenku umažete propisovačkou. Tak co potom? Na webu CPykami uvádějí, že při použití prostředku, o němž bude následující text, zmizí jakákoliv špína beze stopy. Že se vám podaří vybělit prádlo, obnovíte původní sněhobílou barvu textilu a nebudete k tomu potřebovat žádná speciální bělidla.

Silikátové lepidlo

Už jste někdy slyšeli tento název? Anebo tekuté sklo či sodné sklo? Jedná se o jediný produkt, který se používá zpravidla pro stavební účely, ale zdá se, že by sodné sklo mohly využít i hospodyňky. Zmíněný web píše, že na skvrny, hrubé nečistoty i na bělení je daleko lepší než všechny výše jmenované prostředky. A zřejmě tekutým sklem lze umýt i velmi znečištěné hrnce či pekáče.

Prádlo bez poskvrny
Fotografie: Pixabay

Do lavoru nalijte vodu teplou kolem 60 °C a přidejte ¼ šálku koncentrátu tekutého skla. Máte-li sodné sklo víc ředěné, dejte šálku ½. A namočte znečištěnou textilii. Silikátové lepidlo je silně zásadité, takže hodně změkčí vodu a nečistoty se začnou oddělovat velmi rychle. Ať je to, jak je to, každopádně to vyzkoušejte, a hlavně pracujte v rukavicích. Na BydlímeÚtulně jsme v minulosti sepsali i to, jak se přírodními prostředky zbavit skvrn na koberci.

V lázni ponechte textil do té doby, dokud voda nevychladne, a pak je v pračce vyperte jako obvykle. Tekuté sklo můžete nalít i do pračky a zapnout nějaký krátký prací cyklus. A pak vyperte ještě jednou tak, jak jste zvyklí. Není toxické, uvádí web CestaZaŘemeslem.

 

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*