O tomto využití soli v domácnosti ví jen hrstka lidí. Ušetří vám spoustu peněz i času

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Zbaví vás nadměrné vlhkosti v místnosti, odpudí mravence, a k tomu ještě dochutí nedělní oběd. Víte, co dalšího sůl zvládne?

Hlavní důvodem, proč člověk začal potřebovat sůl, byl nedostatek sodíku v přirozené stravě. K tomu došlo při přechodu z kariérního postu lovců a sběračů na zemědělce. Velký význam měla také pro konzervování potravin na delší období. K čemu všemu ji ale můžeme použít dnes?

Sůl nad zlato

Nedostatek soli způsobuje lidskému organismu dehydrataci a nízký krevní tlak, nadměrná konzumace zase může vést k rakovině žaludku a srdečním onemocněním. Sůl neboli chlorid sodný je zkrátka dvojsečná zbraň. Potřebujeme ji pro správnou funkci těla, ale jíst ji musíme s rozvahou. Jak uvádí portál Healthline, American Heart Association (AHA) doporučuje konzumaci maximálně tři čtvrtě čajové lžičky soli denně.

Mít doma sůl ale jenom kvůli tomu, abyste si jako ve známé pohádce posolili chleba, by bylo neuvážené plýtvání jejími schopnostmi. Sůl totiž není dobrá jen na dochucení jídla, její krystalky můžou pomoci s nejednou domácí prací.

Šéfkuchaři při krájení cibule nikdy nepláčou. Znají totiž tento rychlý trik, který zvládne každý

Využití soli v domácnosti

  • Zastaví mravence – takový Ferda Mravenec je „chlap“ k pohledání, přesto jakmile se jeho druzi objeví ve vaší kuchyni, je čas zasáhnout. Podle webu EleganzaPlus je k návratu na zahradu přesvědčí obyčejná sůl. Ta totiž mravence vysušuje a po kontaktu s ní umírají. Rozsypte ji tedy do míst, odkud mravenci vylézají.
mravenci na stole
Fotografie: Freepik
  • Sníží vlhkost v místnosti – sůl dobře pohlcuje vlhkost. Nasypte ji do mističek a umístěte strategicky na okenní parapet nebo ke zdem, kde se drží vlhkost, a ona ji vsákne.
  • Poslouží i jako čistidlo – sůl je rovněž dobrá surovina pro úklid domácnosti. Vyčistíte s ní dřez, toaletu, pomůže i k nadýchaným ručníkům. Inspirujte se dále na BydlímeÚtulně, kde jsme informovali o její efektivitě v boji proti mastnotě v troubě či při uvolňování potrubí.
  • Pohltí negativní energii – pokud ve svém domě vnímáte špatnou energii, sůl ji spolehlivě vyžene. Stačí v příslušné místnosti do všech rohů umístit misky napůl naplněné vodou a napůl solí.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*