Posekanou trávu už nikdy nevyhazujte do popelnice. Využijte ji jako hnojivo a kvalitní kompost,

Fotografie: Depositphotos

Po dešti obvykle nerostou jen houby, ale v létě také trávník. Neberte jeho sekání jako otročinu a využijte získaný materiál na maximum.

Pravidelné sekání trávy patří mezi povinnosti každého majitele pozemku. Ať už trávníček zastřihujete hezky po anglicku, nebo ho ponecháváte delší, musíte vždy vyřešit otázku – kam s posekanou trávou? Máme pro vás hned několik řešení.

Vůně posekané trávy a štěstí

Vůně čerstvě posekané trávy není jen znamením, že si zahradník plní své povinnosti, ale rovněž balzámem na duši. Podle vědců toto aroma snižuje hladinu stresu a evokuje pocit štěstí. Kromě toho tato činnost zapadá do desatera dobrých tipů, jak se správně starat o trávník, které jsme vám přinesli na BydlímeÚtulně. Jenomže co s haldou posekaných stébel udělat pak?

Pro spoustu lidí představuje posekaná tráva odpad, který ládují do bio popelnice. Což je ale velká chyba. Přestože po zapaření již tráva nevoní tak hezky, pořád představuje materiál, který můžete využít ve svůj prospěch. Pokud nechcete hledat sofistikovaná řešení, alespoň trávu vyklopte na kompost. Netrvá to dlouho, než se promění na kvalitní zásobárnu živin pro vaši zahradu. Máte-li ale čas, vyzkoušejte i jiné možnosti.

Zbavte se bodláků na zahradě bez sebemenší námahy díky tomuto domácímu postřiku

Tráva poslouží i jako hnojivo a mulč

Podle návodu od LaTerrazzaMongardino si můžete z trávy připravit hnojivo na rostliny. Posekanou trávu zalijte vodou tak, aby byla ponořená, a na každých deset litrů hnojiva přidejte 40 g superfosfátu. Směs dobře promíchejte a nechte ve stínu pracovat alespoň týden. Po slití nařeďte hnojivo dešťovou vodou v poměru 1 : 3 a ke každé rostlině nalijte klidně i půl litru.

Stébla trávy
Fotografie: Freepik

Další možností je mulčování. Podle webu ProŽeny mulč z posekané trávy eliminuje růst plevele, půdě dodá potřebné živiny a při teplotních výkyvech rostliny ochrání. Kromě toho půda díky němu nebude ohrožená erozí, větrem a suchem. Jako peřina pak posekaná tráva funguje i v případě pěstování brambor. Stačí ji na malé brambory nasypat v asi třiceticentimetrové vrstvě a pravidelně zalévat.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*