Využití této přísady během přípravy bramboráků zajistí bohatou chuť i křupavou kůrku

Fotografie: Daniel Spils / Creative Commons / Attribution-Share Alike 2.0

Bramboráky, tradiční české jídlo, jsou oblíbeným základem české kuchyně. Nejvíc přitažlivá je na nich křupavá struktura, aroma a chuť.

Klasický recept vyžaduje strouhané brambory smíchané s česnekem, solí, majoránkou, moukou, vejci a mlékem. Vytvoří se hustší těsto, z nějž se pak dozlatova smaží placky. Každý kuchař (ať profík, nebo amatér) má své vlastní tajemství, jak připravit ty nejlepší bramboráky. Lidé dodržují určitý poměr česneku a majoránky, hrubost strouhaných brambor, určitý typ brambor anebo druh tuku ke smažení.

Mňam… Bramboráky! Tučné, ale chutné

Někteří z vás do těsta raději přidávají trochu horkého mléka, aby brambory nezešedly, zatímco jiní přísahají, že k dosažení ideální struktury používají kombinaci jemně a nahrubo nastrouhaných brambor, jak zmiňuje KuchařkaProDceru. Což je taktika velmi dobrá. Jemné brambory těsto zahustí, zatímco ty hrubší kousky se pěkně vysmaží a budou křupavé. Chuť a struktura placek je samozřejmě důležitá, ale klíč k dokonalým bramborákům spočívá ve způsobu smažení. Placky nesmí být příliš tenké, avšak ani tlusté, aby se prosmažily i uvnitř.

Větší množství tuku na pánvi zajistí rovnoměrné opečení, a hlavně křupavý povrch, zejména však okraje. Po usmažení se bramboráky obvykle osuší na papírových utěrkách, aby se odstranil přebytečný olej. Tohle jídlo dokáže okouzlit vaše chuťové buňky. Bramboráky sice nejsou považovány za příliš zdravou stravu, ale jejich neodolatelná chuť z nich dělá pochoutku, jíž mnozí těžko odolávají. Stejně je nejíte každý den, připravujete je jen občas.

Pomocí této geniální finty dokážou šéfkuchaři rozmrazit maso v rekordním čase

Brambory a česnek - základ na dobrý bramborák
Fotografie: Pixabay

Bramboráky si můžete vychutnat samotné nebo s různými přílohami, jako je kysané zelí, zakysaná smetana, nebo dokonce jednoduchý salát. Příprava bramboráků umožňuje také různé variace. Tradiční recept můžete obměnit různými přísadami: uzeným masem nebo klobásou, sýrem i zeleninou (zelí, paprika, lilek, cuketa, někdo přidává i cibuli, ale třeba i sterilovanou zeleninu aj.). A ať už je budete podávat jako hlavní jídlo, svačinu, večeři, anebo zabalené na piknik, bramboráky jsou stále ceněnou součástí českého kulinářského dědictví.

A na závěr rady od babičky

Vyberte brambory s větším množstvím škrobu (salátové vhodné nejsou), nedělejte bramborák z raných brambor, česnekem nešetřete, místo mléka přidejte smetanu – získáte sametovější chuť. Můžete přidat lžíci octa – ten zabrání ztmavnutí těsta a při smažení placky nasávají méně tuku. Chuť ovlivněna není. Jestli se vám zdá těsto řídké, nepřidávejte už mouku, ale raději bramborový či kukuřičný škrob, radí web Gotowanie. A na závěr poslední rada: s konzumací neváhejte, neboť bramboráky jsou nejchutnější ihned po usmažení. Později totiž ztratí svou křupavost.

Na BydlímeÚtulně jsme také radili, jak zabránit prskání oleje při smažení, tento trik při přípravě bramboráků jistě oceníte.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*