Koupili si 140 let starý dům za účelem rekonstrukce. Za zdmi našli tajnou krabici, která jim změnila život

Fotografie: Jiří Komárek / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Staré domy mohou být pokladem architektonickým, ale mohou skrývat poklady doslova. Thad a Robin Krasnesky to svým příběhem potvrzují.

Thad a Robin Krasnesky si pořídili 140 let starou nemovitost. Když se pustili do rekonstrukce tohoto historického sídla v Leavenworthu v Kansasu, objevili za jeho zdmi skutečné poklady. Tento starý dům byl jistě svědkem mnoha událostí a jeho noví majitelé zde našli předměty, které vyprávějí příběhy z americké historie – jak píše web HomeHacks.

Nalezený poklad

Leavenworth byl vždycky známý jako brána pro dobrodruhy, hledající štěstí na západě. I díky tomu je tohle město bohaté na historii a příběhy. Manželé Krasnesky se rozhodli sdílet své objevy s veřejností, a to prostřednictvím facebookové stránky „Krasnesky Manor“. Tam ukazují své nálezy z domu i jeho zahrady. A tak se historické sídlo proměnilo touto zvláštní cestou v muzeum historie, které přitahuje pozornost nejen místních obyvatel, ale i historiků z celé země.

Mezi nálezy byly vycházková hůl z občanské války, kapesní hodinky a knihy z počátku 20. století. Dále dvě dózy stříbrných mincí, datovaných mezi lety 1890 a 1916, jež Thad objevil pod vrzajícími podlahovými prkny ve starých novinách. A protože se skryté věci nacházely na různých místech domu i zahrady, pozvali Krasnesky hledače pokladů s detektory kovů. A skutečně se jim další poklady podařilo nalézt. Některé z nich darovali manželé místním historickým společnostem, píše se na webu TheSun.

Muž našel tajnou místnost v domě po babičce. Po bližším průzkumu mu naskočila husí kůže

Historie může být stále živá

Tento přístup ukazuje, jak může být historie sdílena a chráněna, a zároveň jak mohou být objevy z minulosti využity pro vzdělávání a inspiraci současných a budoucích generací. Tyto objevy nejenže přinesly vzrušení a možná i finanční zisk, ale také poskytly jedinečný vhled do minulosti a obohatily pochopení historie města Leavenworth. To bylo, mimochodem, založeno v roce 1854 a stalo se prvním městem v Kansasu.

Příběh Thada a Robin ukazuje, jak může být objevování historie vzrušující a obohacující zážitek, nejde jen o finanční prospěch z nalezených předmětů. Je to i připomínka toho, že neobyčejné artefakty lze najít na běžných místech. Jen se dívat kolem sebe. Mohou jimi být i staré domy. Do minulosti se na BydlímeÚtulně můžete přenést také prostřednictvím kouzelného historického domu z roku 1929.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*