Její okolí nechápalo, proč lije beton do kelímků. To, co z nich vytvořila, všem vytřelo zrak

Fotografie: Depositphotos

Betonové dekorace mohou být zajímavým způsobem, jak přidat trvalý a moderní prvek do interiéru anebo zahrady.  

Beton, obvykle vnímaný jako čistě stavební materiál, se může proměnit v umělecké dílo a přinést nečekanou krásu do každodenního prostředí. Tento materiál je ceněn pro svou odolnost a univerzálnost, což umožňuje vytvářet širokou škálu předmětů. Od jednoduchých květináčů až po složité sochařské instalace.

Beton je univerzální

Inspirace pro projekty může pocházet z mnoha zdrojů, včetně přírody, architektury nebo běžných předmětů okolo vás. Jen na dekorační výtvory použijte jemnější beton než na stavbu. Použijte cement a hrubší písek. Štěrk a kamínky tak úplně vhodné nejsou. I když při výrobě velké zahradní sochy by se asi i hodily i ty. Na výrobky z betonu jsou vhodné různé formy – mohou jimi být třeba kelímky, staré formy na bábovku, různé květináče nebo kbelíky.

Případně vymáchejte v betonu starou záclonu nebo ubrus a vyvěste přes velký kbelík či sud na vodu. Vznikne vám netypický květináč pro zahradní použití. Různě tvarované cípy, které visí při usychání výrobku dolů, zaručují originální vzhled vašeho produktu.

S pouhou malířskou páskou si stěny nádherně vyzdobí i úplný nešika. Budete překvapeni, jak je to snadné

Estetika i funkčnost

Kromě estetické hodnoty jsou betonové dekorace i skvěle funkční, sděluje web CPykami. Na zahradě totiž vydrží jakékoliv nepříznivé počasí. Takže s trochou kreativity a manuální zručnosti můžete vytvořit unikátní a trvanlivé dekorace, které budou odrážet váš osobní styl, a zároveň přinesou praktický užitek.

  • Vyrobit můžete třeba betonovou mísu, která bude (podle své velikosti) sloužit jako solitérní prvek v interiéru či exteriéru anebo jako spodní dekorační květináč.
  • Zajímavě budou působit také různě velké dekorativní vázy, a to ať na suchou vazbu, nebo na čerstvě řezané květiny. U čerstvých kytic je lepší dovnitř vložit skleněnou vázu nebo alespoň sklenici, aby beton zbytečně nevlhl.
  • Betonová deska k zahradnímu stolku na kávu není také ničím těžkým. Dříve, než vám beton zatuhne, vložte do něj tři dřevěné nohy a stolek bude dokonalý.
  • Z betonu můžete vyrobit také interesantní venkovní ohniště. A bude záležet zcela na vás, jaký tvar mu předurčíte. Chcete-li hranaté, postačí vám dva kartony – jeden velký a druhý trochu menší. A mezi ně právě nalijete kvalitní beton. Na kruhové ohniště využijte staré lavory.
  • Bytové květináče na sukulenty nebo na bonsaj. Nezapomeňte, že beton můžete úspěšně barvit, takže si květináče přizpůsobíte tak, aby ladily s interiérem.

Určitě vás potěší návod na betonovou misku pro domácí použití. Sledujte pečlivě vložené video a zjistíte, že to vlastně vůbec nic není. Betonovou směs si ani nemusíte míchat. Zakoupíte ji totiž již připravenou v prášku. Takže stačí podle návodu naředit vodou, píše web DiyProjects.

Květináč z betonu

Budete potřebovat několik plastových kelímků o objemu 0,15–0,5 litru, písek, cement, vodu, drát, ochranné brýle, strečovou fólii a barvu na beton. Objem kelímků volte podle toho, jak velký květináč a k jakému účelu vlastně budete vytvářet. Do bytu se pochopitelně hodí menší, na zahradu či terasu větší. Květináč, který vytvořil kreativec na videozáznamu, se jistě bude řadě z vás líbit a pustíte se do díla. Při nalévání betonu dbejte na to, aby v betonu nezůstávaly bubliny.

Tato neobvyklá dekorace je trvanlivá, takže ji můžete umístit i v exteriéru. A tak dodejte svému domu, terase či zahradě dekorativní vzhled pomocí svých vlastních betonových výtvorů. Nedávno jsme vás na BydlímeÚtulně informovali, jak snadno si můžete vytvořit betonový stolek na květiny.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*