Vysloužilá učitelka po ztrátě manžela začala nový život v malinkém domě, který jí šetří statisíce Kč

Fotografie: Milliped / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Život v důchodu může být pro některé jedince velice těžkou změnou. Obzvláště tehdy, když přijdou o celoživotního partnera.

Charlene bývala učitelkou a se svým manželem vlastnili velký ranč. Když však muž zemřel a ona odešla do důchodu, změnil se její náhled na životní hodnoty. Rozhodla se proto z ranče přestěhovat do mnohem menšího obydlí. Aby člověk takto náhle změnil svůj životní styl, musí k tomu mít závažný důvod a pevné přesvědčení. U Charlene šlo o ztrátu manžela, bolestivé vzpomínky, náročnou údržbu ranče a horší ekonomickou situaci.

Těžká životní situace

Charlene po ztrátě manžela čelila nové životní etapě. Její rozhodnutí ranč prodat a žít v malém domě je pro ni jako vdovu ekonomicky efektivním řešením bydlení. Zároveň jí může přinést – díky snížení životních nákladů a údržby – určitou psychickou pohodu. Také ztráta milované osoby se lépe ponese v jiném prostředí než v domě, kde s manželem strávili téměř celý život, a je tudíž plný vzpomínek, jak uvádí web TinyHouseTalk.

Tak se Charlene připravovala na další životní změnu. Nejprve se začala zbavovat věcí, které po většinu života s manželem hromadili. Uvědomila si, že její další cesta životem nemá být o majetku, ale o prožitcích. Vybírala z více různých modelů tiny house, až našla takový, který by dokázal uspokojit její životní potřeby. Rozhodla se pro přízemní domek bez patra, zato však s masivní verandou, aby mohla hodně času trávit venku. Tiny house byl umístěn v komunitě v Austinu, Texas.

Pořídila si starý autobus, který proměnila k nepoznání. Zcela sama jej přestavěla na luxusní domov

Radost z nového domova

Charlene se rozhodla pro vysoké stropy, které dávají interiéru vzdušnost. Má v domku plnohodnotnou, na míru vyrobenou kuchyň, se spoustou úložného prostoru. Nechybí mikrovlnná trouba, elektrický vařič a trouba, lednice a pračka se sušičkou. Ložnice je ukrytá za posuvnými dveřmi. I středně velká koupelna zahrnuje spoustu úložných prostor a samozřejmě sprchu, toaletu a umyvadlo.

Dále jsou v bytě dvě skříně s posuvnými dveřmi, které poskytují dostatek místa pro oblečení a další potřebné věci. Vznikl i obývací pokoj, sice menší, ale praktický a útulný. Charlene si v bytě nepřála elektrický krb, který byl v původním projektu navržen. Vyměnila ho za prostor pro elektroniku s tím, že venku má krb na dřevo. Ten poskytuje jak skutečné fyzické teplo, tak navozuje pocit klidu a pohody, píše web MyPositiveOutlooks. A tak i život v důchodu považuje Charlene za radostný.

Charlene tak našla nejen nový domov, ale i nový způsob, jak najít klid a štěstí po osobní ztrátě. Její malý dům na zakázku odráží její lásku k životu venku a touhu po jednodušším životním stylu mezi novými přáteli. Ani jiná osmdesátiletá seniorka se nebála změny životního stylu. Na BydlímeÚtulně jsme psali o jejím rozhodnutí pro samostatné bydlení v malém domku.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*