Tento katastrofický scénář vám hrozí, pokud stále lijete použitý olej do odpadu

Fotografie: Pastorius / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Použitý olej nikdy nevylévejte do odpadu. Ani do dřezu, ani do záchodu. Sbírejte ho do plastové uzavíratelné nádoby a pak odneste do sběrného dvora.

Kam s použitým olejem z kuchyně, to je častým dilematem v každé domácnosti. Rozhodně byste ho neměli vylévat do odpadu. A to ani do záchodu, i když je jasné, že tam jsou odpadní roury s mnohem větší světlostí než ty ve dřezu nebo v umývadle. Takovým jednáním byste mohli způsobit závažné problémy sobě – pokud bydlíte v rodinném domě. Anebo spolubydlícím, jestliže žijete v domě bytovém. Neblahým důsledkem by mohlo být ucpané potrubí, anebo i poškození čistíren odpadních vod.

Kam s olejem, abyste se vyhnuli pokutě

A nemyslete, že když bydlíte v paneláku a kvůli oleji se ucpou odpady, že se nepřijde na to, odkud problém pramení. Stačí olej v trubkách, hromádka toaletního papíru a ucpávka je hotová. Jestliže lijete olej do odpadu v 6. patře, těžko se ucpe až v přízemí! A tak vám – stejně jako majiteli RD – připadne k náhradě celá údržba a pročištění odpadového systému. A ještě k tomu pokuta.

Některá média píší, že pokuta za lití oleje do odpadu činí pět tisíc korun. Na webu PrahaČistá však uvádějí, že bude-li vám neekologická likvidace oleje z domácnosti prokázána, může vám hrozit pokuta až 100 tisíc korun – to ještě k té částce za pročištění odpadu.

Na ucpaný odpad existuje tento geniální trik, který zná jen hrstka lidí. Stačí využít láhev od mléka

Sběr použitého oleje

Olej by měl být recyklován nebo správně zlikvidován, radí web Genialne. V České republice existují speciální kontejnery pro sběr jedlých olejů a tuků, které jsou často umístěny na sběrných dvorech nebo v areálech obcí. Jenže ty jsou pouze ve větších městech nebo spádových obcích, málokdy na venkově. A jak se tedy zbavují oleje tam?

Dříve se nikdo sběrem oleje nebo jeho ekologickou likvidací příliš nezabýval. Dnes jsou obce povinné zajistit tříděný sběr použitého kuchyňského oleje z domácností. To znamená, že musí vyhradit místo, kde obyvatelé mohou odevzdat nádoby s použitým olejem. Alternativně mohou zajistit pravidelný odvoz použitého oleje přímo z jednotlivých domácností. Pokud nevíte, jak je sběr použitého oleje řešen ve vašem bydlišti, informujte se na obecním nebo městském úřadě, doporučuje web TrafinOil.

Proč se vlastně použitý olej sbírá

Jednak se nesmí dostat do volné přírody, jednak se jedná o poměrně cennou druhotnou surovinu. A přispívá k udržitelnosti. Kdyby se olej dostal ať ve velkém, anebo po trochách, ale dlouhodobě do volné přírody, může tam napáchat velké škody. Mohl by kupříkladu znehodnotit pitnou vodu, anebo ublížit ptákům či jiným volně žijícím zvířatům. Díky ekologickému sběru lze zajistit, že se olej do přírody nedostane.

Stolní olej se používá v kuchyni každý den
Fotografie: Pixabay

A tak použitý olej sbírejte doma vždy nějaký čas do větší plastové lahve či plechovky. A jednou za čas tyto slivky na sběrné místo odvezte. Tento vrácený olej bude recyklován. Pak se využije pro výrobu bionafty a v bioplynových stanicích, kde se z něj vyrábí elektřina. Ekologická likvidace použitého oleje je důležitá pro lepší budoucnost všech. Na BydlímeÚtulně jsme také napsali o tom, jak využít zátku oleje, která se nachází v hrdle lahve.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*