Z použitého oleje snadno vyrobíte domácí mýdlo. Tento trik vám ušetří spoustu peněz

Fotografie: Brücke-Osteuropa / Creative Commons / Public Domain Dedication

Spousta lidí má tendenci vylévat použitý olej ze smažení do záchodové mísy. To je ovšem špatně nejen pro životní prostředí, ale i odpadní systém. Raději si z něj vyrobte mýdlo.

Jste-li fanoušci recyklace, jistě oceníte recept na zpracování použitého oleje. Věčná otázka, co s použitým olejem, je konečně zodpovězena. Přestože spousta lidí ví, že je možné ho odvézt na příslušné sběrné místo nebo do kontejneru k tomu určeného, je také dobré vědět, že je možné jej zpracovat tak, že si z něj vytvoříte jiný, zcela nový produkt, za nějž byste za normálních okolností utráceli peníze v obchodech.

Rozhodně jej nelijte do odpadu

Spousta lidí má ve zvyku použitý olej vylévat do odpadu, dřezu nebo toaletní mísy, ale to se může pekelně vymstít, jak jsme již psali na BydlímeÚtulně. Nic takového už nikdy nedělejte. Naopak můžete použitý olej ekologicky zlikvidovat nebo recyklovat. A právě v druhém případě vám ukážeme, jak správně na to.

Myslete na přírodu, pokud budete použitý olej, zejména ve velkém množství například po vánočních svátcích, vylévat do výlevky, trpí nejen životní prostředí, ale i odpadní systém, jak uvádí ÚklidProKlid. Pamatujte na to, že tuk v potrubí rychle chladne, tím pádem ztuhne a snadno na sebe naváže různé nečistoty. Zvětšující se hmota pak může celý odpadní systém ucpat.

Tento katastrofický scénář vám hrozí, pokud stále lijete použitý olej do odpadu

Vyrobte si mýdlo z použitého oleje

Youtubový kanál Delicias Da Vó Dete představil recept, jak si z použitého oleje vyrobit domácí mýdlo. Není to vůbec těžké, jak se může na první pohled zdát, navíc k tomu budete potřebovat jen pár snadno dostupných složek.

Co budete potřebovat?

  • 6 l použitého oleje nebo sádla,
  • 4 l alkoholu,
  • 4 l vody,
  • 1 kg jedlé sody.

Nepoužívejte hliníkové nádoby, vždy je lepší plastový kbelík. Nalijte potřebné množství vody, přisypte jedlou sodu a míchejte, dokud se nerozpustí. Za stálého míchání přidejte olej a alkohol. Jakmile se všechny složky krásně spojí, nalijte do hlubšího plechu nebo do několika menších nádob a čekejte 24 hodin, dokud směs neztuhne. Používat můžete jako běžné mýdlo.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*