Čajové sáčky vyřeší největší problém, se kterým se v domácnosti setkává doslova každý

Fotografie: BydlímeÚtulně

Čaj skladujte samostatně, protože má schopnost absorbovat pachy. Tuto vlastnost však můžete využít třeba v lednici.

Správné skladování porcovaného čaje je důležité pro zachování jeho chuti i aromatu. Čaj by měl být především uchováván na suchém a chladném místě. Optimální teplota je 0 °C až 25 °C, aby se předešlo jakémukoli zhoršení kvality. Nezbytné je chránit čaj před světlem, které by mohlo způsobit jeho rychlou degradaci. Proto je vhodné, abyste ke skladování použili uzavřený prostor nebo tmavé a neprůhledné nádoby, uvádí web Smakosze.

Čaj pohlcuje pachy i vlhkost

Abyste zabránili pronikání vlhkosti a pachů, čaj skladujte ve vzduchotěsných obalech. Jinak by to mohlo vést ke ztrátě jeho charakteristických vlastností. Dále by neměl být čaj uložen v blízkosti chemikálií, což je jistě pochopitelné. Potraviny a chemikálie nejdou dohromady. Vhodné nejsou v blízkosti čaje ani silně aromatické potraviny, čaj by totiž mohl absorbovat jejich vůni. Dodržíte-li tyto zásady, uchováte čaj svěží a plný chutí po dlouhou dobu.

Mnohdy je lepší i porcované čaje vyjmout z papírové krabičky, v níž jste je koupili, a uložit je do zavírací sklenice nebo nepropustné krabice. I když je papírový obal na porcovaný čaj pevný, přece jen nedokáže zabránit v průniku všem pachům, které by mohl čaj pohltit. Třeba všechny pachy z kuchyně při vaření.

Na zápach v lednici už si nevzpomenete. Využijte přírodní metodu českých hospodyněk

Často se prodávají dárkové kazety s čaji různých druhů a příchutí. Pokud si je zakoupíte nebo takové dárkové balení čaje obdržíte, bylo by lepší, kdybyste jednotlivé druhy uskladnili samostatně. Jinak mezi sebou vzájemně nasají aroma a vznikne jeden druh čaje neurčité vůně i chuti.

Využijte čaj k neutralizaci pachů

Vzhledem k tomu, že čaj dokáže do sebe nasát pachy, je možné tuto jeho vlastnost rafinovaně využít. Obvykle se proti zápachu v ledničce používá citron, případně pomeranč s napíchanými hřebíčky. To ale můžete změnit, obzvláště máte-li doma čaje, které už mají prošlou záruku nebo vám nechutnají. Jestliže jsou v lednici příliš cítit sýry nebo ryby, můžete dokonce vzít i použité čajové sáčky a do ledničky je vložit.

Čajové sáčky různých příchutí neskladujte pohromadě
Fotografie: Pixabay

Kolik jich má být, to si musíte vyzkoušet sami. Vložte jich tam několik na misce a uvidíte. Použité sáčky nechte v lednici dva dny, při pokojové teplotě jen jeden den, aby se v nich nezačaly vytvářet plísně. Pokud pijete čaj denně, můžete vychladlé sáčky do lednice odkládat rovnou. Čerstvý porcovaný čaj (nebo i sypaný, ale ten je pro tento účel dost drahý) využijte k pohlcování vlhkosti, píše web TheSpruce. Jak v ledničce, tak i jinde.

Kromě lednice můžete čajové sáčky využít jako pohlcovače pachů v odpadkových koších nebo v kočičích záchodcích (tam je dokonce můžete vysypané vmíchat do kočičího steliva). Na BydlímeÚtulně jsme nedávno psali o tom, jak uskladnit cibuli pomocí starých silonových punčocháčů.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*