Češi objevili geniální fintu, díky které z knoflíků na sporáku odstraníte i tu nejhorší mastnotu

Fotografie: Depositphotos

Sporák i jeho okolí bývají potřísněny zbytky jídla a mastnotou, jež jdou špatně odstranit. To platí i pro ovládací knoflíky, jimž je třeba věnovat pozornost.

Ovládací knoflíky sporáku jsou často opomíjeným místem k čištění, přitom by si měly žádat vaši zvýšenou pozornost. Velmi rychle se znečišťují v důsledku několika faktorů, jako je prach, vaření jídla, jež stříká z hrnců ven, nebo ruce potřísněné mastnotou. Ovšem i rychle znečištěné ovládací knoflíky na sporáku mají své řešení.

Jak efektivně vyčistit knoflíky sporáku

Nejdříve místnost dobře vyvětrejte a poté pod troubu umístěte papírové ručníky, abyste nezašpinili podlahu. Nyní si připravte sprej složený ze 2/3 vody a 1/3 bílého octa, protřepejte a pak jej nastříkejte na knoflíky. Ovšem pouze v případě, že máte klasický plynový sporák, ne elektrický. Počkejte několik minut a poté povrch vydrhněte zubním kartáčkem, houbičkou nebo hadříkem z mikrovlákna, jak radí SantePlusMag.

Poté už jen musíte otřít místa čistým suchým hadříkem, abyste odstranili bílý ocet. Stejným roztokem samozřejmě můžete vyčistit i zbytek sporáku, do octového roztoku lze přidat citronovou šťávu pro zvýšení jeho dezinfekčního a odmašťovacího účinku. Případně se můžete rozhodnout i pro černé mýdlo nebo marseillské mýdlo nastrouhané a rozpuštěné ve vodě. Nebo zkuste knoflíky posypat jedlou sodou, nastříkat roztok vody a bílého octa a nechat chvíli působit, jak uvádí RealSimple.

trouba
Fotografie: Freepik

Jak zabránit hromadění nečistot na knoflících sporáku

Žádný zázrak, který by zabránil hromadění nečistot na knoflících sporáku, neexistuje, spíše je nutné, abyste si osvojili pravidelnost mytí. Naučte se po každém vaření otřít sporák včetně knoflíků, popřípadě mu věnujte více pozornosti alespoň 1x týdně. Jedině tak zamezíte hromadění špíny na tomto rizikovém místě.

Češi objevili geniální trik na odstranění i té nejhorší mastnoty z trouby. Vyzkoušejte tuto přírodní fintu

Stejně jako povrch sporáku i vnitřek trouby je místem, kde rychle ulpívají zbytky jídla a mastnota. Abyste si ulehčili práci, zkuste triky, které vám pomohou troubu rychle vydrhnout, jak jsme psali na BydlímeÚtulně.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*