Starší dům za 23 Kč vyžadoval rekonstrukce. Jeho koupě bylo dle majitelky nejlepší rozhodnutí v životě

Fotografie: Juandev / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Meredith Tabbone se rozhodla koupit a zrekonstruovat levný dům v Itálii. Představovalo to pro ni spojení s rodinnými kořeny.

Meredith je 44letá finanční poradkyně z Chicaga a celá pouť za domem za 1 euro jí poskytla nový pohled na život. V roce 2019 se dozvěděla o městě Sambuca di Sicilia, které dražilo nemovitosti za cenu od 1 eura. V té době tato žena zjistila, že její pradědeček se právě v Sambuce narodil a před odjezdem do USA tam žil. A tak se rozhodla aukce zúčastnit.

Pomalejší tempo, hlubší přátelství

Meredith aukci vyhrála, za dům zaplatila 5 900 eur (asi 150 tisíc korun) a koupila i sousední budovu. Čtyři roky pak strávila řízením řemeslníků při rozsáhlé rekonstrukci. Celkově ji italský sen stál přibližně 475 000 dolarů (11 milionů korun).

Rychle zjistila, že Sicilané pracují pomaleji, než je zvykem v USA. Navíc vše zkomplikovala pandemie covidu, takže rekonstrukce se pozdržela. Meredith si ale začala pomalejšího životního tempa vážit, což jí umožnilo hlubší začlenění do sicilské komunity. Jak uvedla pro deník CNBC, za běžných okolností by se asi chovala jako obyčejný turista. Vlivem pandemie se ale dostala mezi běžné Italy. Společenský život je nyní významnou součástí jejího bytí na Sicílii. Říká, že oproti USA je tam snazší navazovat přátelství.

Češi nyní ve velkém skupují „domy za dvacku“. Nabídka je ovšem omezená. Kdo dřív přijde, ten dřív bere

Méně pracovního vytížení, více naplnění

Meredith má náročný pracovní rozvrh. Pobyt v jiné kultuře jí přinesl nový pohled. Říká k tomu: „Začala jsem přemýšlet jinak o svém podnikání a o tom, že hlavním cílem života není práce, ale osobní naplnění.“ Díky menšímu soustředění na práci má více času a energie na své cíle. Jak uvádí web Heroine, se zrychlujícím se tempem života, především ve městě, se objevuje stále více lidí, kteří tíhnou ke zpomalení, návratu k sobě a procítění potřeb vlastního těla.

Lituje pouze jedné věci

Když se Meredith ohlíží za celým projektem za 1 euro, jedinou její lítostí je, že na pozvolnější způsob života nepřišla dříve. Dodává k tomu: „Kdybych mohla během procesu nákupu či rekonstrukce něco udělat jinak, byla by to větší trpělivost a užívání si všeho od začátku.“ Na BydlímeÚtulně jsme také psali o rekonstrukci historického domu do moderní podoby.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*