Půl lžičky tohoto domácího hnojiva a vaše petúnie porostou nezastavitelným tempem

Fotografie: David J. Stang / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Krásnou zahradu, terasu či balkón chce mít asi každý a vyzdobit tyto prostory mohou třeba petúnie. Aby vám pěkně rostly, dopřejte jim dusík a vápník.

Petúnie jsou jemné květinky patřící do top rostlin pro terasy a balkóny. Jejich barevné a bohaté květy lehce zkrášlí téměř jakýkoli prostor. Pěstování je nenáročné, petúnie zvládají slunce i polostín, navíc kvetou dlouhodobě – začnou na jaře a parapety krášlí až do podzimu. Nádherně vypadají i v závěsných květináčích, v nichž jejich květy volně splývají a vytváří tak kaskádový efekt.

Efektivní a levné hnojivo na petúnie

Pěstujete-li petúnie nebo se na to v dohledné době chystáte, jistě oceníte snadný recept na levné a přitom efektivní hnojivo, které vám, navíc za zlomek ceny, kterou stojí jiné přípravky, zajistí zdravé, husté a krásné trsy. Tyto květiny totiž někdy trpí stavem, kdy stonky zeslábnou, začnou se natahovat a padají k zemi. Čím bývá tento problém často způsoben? Nedostatečnou výživou kořenového systému, tedy špatným hnojením.

Potížím se lze ale poměrně snadno vyhnout. Na trhu samozřejmě v dnešní době je velmi široká nabídka kvalitních hnojicích směsí v různých cenových kategoriích. Na BydlímeÚtulně jsme také dříve zmiňovali banánové hnojivo pro petúnie. Jak poté uvádí portál TechInsider, účinnou cestou je hnojení dusičnanem vápenatým.

Z tohoto důvodu naše babičky zapichovaly zápalky do květináčů s rostlinami. Výsledek vás překvapí

Použití dusičnanu vápenatého

Jaké přínosy tento typ hnojiva má? Je bohatý na vápník a dusík, tedy na klíčové prvky nezbytné pro správný růst rostlin. Další nespornou výhodou je to, že je velice levný, protože na jednu dávku bohatě postačí jen maličké množství. Postup je až legračně jednoduchý. Nejdříve, zhruba půl hodiny před aplikací hnojiva, zalijte půdu kolem rostlinky.

Květy petúnií
Fotografie: Pixabay

Poté rozpusťte 10 g hnojiva (půl čajové lžičky) v 10 litrech vody. Na každou rostlinu použijte asi jednu polévkovou lžíci takto vzniklého roztoku. Po aplikaci hnojiva je důležité rostliny opět zalít stejným objemem teplé vody. Večer, při naprosté tmě, ještě postříkejte listy petúnií vodou pomocí rozprašovače. Po dvou týdnech hnojení zopakujte, tentokrát postřikem přímo na listy.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*