Jak 1 citron dokáže vyčistit celý sprchový kout: Díky jeho unikátním vlastnostem ušetříte spoustu peněz

Fotografie: Prácticas Intraescolares / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Potírání dveří od sprchy citronem je jedním z mnoha domácích triků na dokonalé vyčištění stále mokrého skla či plastu.

Při ošetření povrchů sprchy citronem se využívá přirozených vlastností tohoto ovoce k odstranění vodního kamene a mýdlových usazenin. Kyselina v citronu obsažená je efektivním přírodním čisticím prostředkem, jenž je schopný rozpouštět minerální usazeniny.

Stále mokré povrchy v koupelně

Když citronovou šťávu smícháte s jedlou sodou, vznikne jejich reakcí směs, která nejenže čistí, ale také navíc působí jako velejemná abrazivní pasta. A ta pomůže odstranit odolnější skvrny bez poškození skleněných povrchů. Tento postup je navíc ekologický a šetrný k životnímu prostředí, protože se vyhýbáte použití chemických čisticích prostředků. Na BydlímeÚtulně jsme již dříve napsali, jak můžete využít citron při mytí oken.

Citron za sebou také zanechává svěží vůni a díky svým antibakteriálním vlastnostem může pomoci redukovat výskyt bakterií. Kromě toho, že je tento způsob čištění účinný, je také cenově dostupný, což z něj činí oblíbenou volbu pro mnoho domácností, uvádí web HouseDigest.

Domácí pasta promění zažloutlou toaletu ve sněhově bílou. Do 30 minut z ní téměř budete moci jíst

Čištění dveří od sprchy

Sprchové dveře jsou permanentně vystaveny vlhkosti a také na nich ulpívá mnoho nečistot. Pokud dveře od sprchy pečlivě nemyjete každý den – a to jistě dělá málokdo – na skle či plastu se začne nenápadně usazovat vodní kámen, na němž se zachytí zbytky mýdla a šamponů. A také prach. A to už je skvělá živná půda pro bakterie, které se v tomto podloží dobře uchytí a pomnoží. Proto je potřebné dveře ke sprše čistit stejně jako další součásti koupelny.

Použití citronu či octa

Citron je pro čištění skleněného či plastového čirého povrchu a dosažení opětovného lesku velmi vhodný. Kyselina citronová totiž dokáže zázraky. Na webu SantePlusMag doporučují, abyste citron překrojili na poloviny a každou půlkou pořádně otřeli dveře, případně i stěny sprchy. Nechte chvíli působit a poté setřete vlhkým hadříkem, nakonec mikroutěrkou vysušte. Možná si pomyslíte, že je citronu na úklid domácnosti škoda, a bude to zřejmě pravda.

Potřete skleněné dveře či stěny sprchy citronem, vrátí se jim čistota a lesk
Fotografie: Pixabay

Proto si kupte kyselinu citronovou a vytvořte do rozprašovače silný roztok. Pak stěny postříkejte… Zkrátka, postupujte stejným způsobem jako při použití ovoce. Bakterie se zahubí, většina nečistot se setře. A pokud ještě zůstal byť jen nepatrný nános vodního kamene, při opakování tohoto procesu docílíte postupně naprosté čistoty.

Pak už jen stačí provádět uvedené čištění sprchového koutu pravidelně jednou týdně nebo za 14 dní. Záleží na tom, kolik je vás v rodině a jak často je sprcha používaná. Obdobně můžete využít i bílý ocet, případně jablečný ocet. Ale po citronu zůstane lepší vůně.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*