Toto musí po povodních udělat všichni majitelé zpustošených domovů. Tímto postupem minimalizujete škody

Fotografie: Kamil Czaiński / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Povodně 2024 v České republice, ale i v dalších zemích Evropy, mají děsivé důsledky. Zdá se, že škody jsou větší než v roce 2002.

Před pár dny zasáhly Českou republiku extrémní srážky, a v důsledku toho došlo na spoustě míst na našem území k povodním. Nyní se lidé z poškozených oblastí snaží s těmito škodami, které jsou jak materiálního, tak psychického rázu, vyrovnat. Začaly se počítat škody, postižení obyvatelé se vrací do svých domů, pokud je vůbec našli na svém místě, a začínají likvidovat následky.

Škody na majetku, veřejném i soukromém

Mnoho lidí po takto velké duševní i tělesné zátěži – neboť mnohým šlo opravdu nejen o majetek, ale také o život – neví, co vlastně po povodni dělat. Obyvatelstvu je v takto náročných životních situacích doporučeno hlavně zachovat klid a postupovat podle doporučení krizových složek. Jenže zachovejte klid, když vám mizí střecha nad hlavou! A zahrady, silnice, obchody, elektrické vedení…

Spousta rodin musela být ze svých domovů evakuována. A to pouze s evakuačním zavazadlem či v mnoha případech bez ničeho, jen v tom, co měli lidé na sobě. Nyní se řeky vrátily do svých koryt a obyvatelé se vrací do svých domů. A právě návrat do obydlí po povodních je velmi náročným a citlivým procesem, který vyžaduje pečlivé plánování a dodržování bezpečnostních opatření.

Z těchto lokalit si právě teď nadšení houbaři nosí plné košíky. Ví o nich totiž jen hrstka lidí

Co tedy máte dělat, až se vrátíte domů

Před vstupem do zasažené oblasti je důležité zjistit, zda je již bezpečná. Dům byste měli nechat pečlivě zkontrolovat odborníkem na statiku, aby se předešlo riziku dalšího poškození a ohrožení vašeho zdraví, radí portál KrizPort. Po povodních v roce 2002 se některé domy, jež sice vodě odolaly, avšak statika byla závažně narušena, bouraly ještě dva měsíce poté. Elektrické, vodovodní a plynové systémy nechte zkontrolovat odborníkem dřív, než je znovu zapojíte. Jen tak můžete předejít riziku úrazu elektrickým proudem nebo úniku plynu.

K tomu vůbec nejdůležitějšímu patří ověření, zda je voda z vodovodu nebo ze studní zdravotně nezávadná. Jinak byste ji vůbec zatím neměli konzumovat a dejte přednost vodě balené. Přitom kontrolní odběry ze studny má smysl provádět až s jistým odstupem od povodně, vysvětluje web Ministerstva zdravotnictví. Ověřen by měl být i stav kanalizace. Poškozené potraviny a jiné nasákavé materiály, které jsou těžko dezinfikovatelné, musíte bezpečně zlikvidovat, abyste ochránili své zdraví. Při úklidu a dezinfekci používejte ochranné pracovní prostředky, jako jsou gumové rukavice a boty, a zajistěte důkladné větrání zasažených prostor.

V případě zranění je důležité vyhledat odbornou lékařskou pomoc, protože riziko infekce je vysoké. Zdokumentujte škody pro komunikaci s pojišťovnou. Zjistěte, kde je ve vaší oblasti místo humanitární pomoci; je totiž pravděpodobné, že ji ještě nějaký čas budete potřebovat. Tam obdržíte vše, co člověk k běžnému každodennímu životu potřebuje – od potravin a nápojů přes ošacení a obuv až po ochranné prostředky, nářadí a nástroje, které budete potřebovat k likvidaci škod.

Situace s sebou nese nároky i povinnosti

Obraťte se na Úřad práce a informujte se, zda máte nárok na okamžitou finanční výpomoc. Zaměstnanci, kteří potřebují odstraňovat následky povodní na svém majetku, mají nárok na neplacené pracovní volno. Při obnově domova je důležité postupovat systematicky. Z nařízení hygienika musíte zlikvidovat skoro všechno, co přišlo do styku se záplavovou vodou. Jedná se o potraviny, polní plodiny, uhynulé domácí zvířectvo. Hygienikovi je třeba nahlásit výskyt uhynulých cizích domácích i divokých zvířat, píše web HZSČR.

Jestli jste přišli o doklady a chcete se zúčastnit v pátek či v sobotu voleb do Senátu a krajských zastupitelstev, budou vám urychleně vystaveny doklady náhradní. Spolupracujte s krizovou komisí i mezi sebou. S oporou v komunitě zvládnete celou situaci snáz nejen fyzicky, ale také emocionálně. Na BydlímeÚtulně jsme také psali o tom, jak na Úřadě práce získat příspěvky na bydlení.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*