Knoflíky sporáku se s touto metodou vyčistí prakticky samy. Využijte tuto přísadu z kuchyně

Fotografie: Jonas Smith / Creative Commons / Attribution 2.0

Čištění knoflíků sporáku může být náročný úkol. Jsou malé, protáčí se, a přitom bývají silně zanešené úpornými mastnými nečistotami.

Existují efektivní metody, jak se s mastnou špínou na malé, a hlavně hodně tvarované ploše vypořádat. Knoflíky u sporáku se špiní poměrně rychle, ale málokdo jim věnuje dostatečnou pozornost. Umyjete plochu kolem plotniček, vyčistíte troubu, někdy i s dvířky, ale na knoflíky se často zapomíná. Když si je prohlédnete zblízka, zjistíte, jak jsou zanešené.

Co k čištění použít

Jedním z osvědčených způsobů je použití hořčičného prášku, radí MerryMaids. Stačí, když smícháte jednu polévkovou lžíci hořčičného prášku s 200 ml horké vody a tuto směs nanesete na knoflíky sporáku. Působit nechte asi dvacet minut a poté omyjte vlhkým hadříkem nebo universálním vlhkým ubrouskem pro domácnost. Pro zvýšení účinku můžete přidat špetku sody bikarbony, která je známá svými odmašťovacími schopnostmi. Rada je to jistě dobrá, ale co je to vlastně hořčičný prášek a kde ho vzít?

Hořčičný prášek

Hořčičný prášek je jemně mletý prášek vyrobený z hořčičných semínek. Tato semena se nejprve usuší a poté se rozemelou na pudrovitý prášek, který má charakteristickou ostrou chuť a aroma. Jeho barva může být bílá, žlutá, béžová i hnědavá. Hořčičný prášek je tradiční součástí mnoha kuchyní po celém světě a je ceněn pro svou schopnost přidat pikantní a komplexní chuťový profil jídlům. Kromě kulinářského využití se hořčičný prášek používá i v domácnosti pro různé jiné účely, jako je odmaštění nádobí nebo jako přísada do pracích prostředků.

Vyčistit plynové hořáky je mnohem snadnější, než se většina lidí domnívá. Tento trik vám zabere 2 minuty

V zahradnictví se hořčičný prášek využívá jako přírodní hnojivo a ochranný prostředek proti škůdcům. Jeho aplikace může podporovat růst a chránit rostliny před nemocemi a hmyzem. Je také efektivní při odstraňování skvrn, zejména těch mastných, což z něj činí užitečného pomocníka v domácnosti. Zakoupit ho můžete v různých specializovaných prodejnách s potravinami nebo na e-shopech.

Hořčičný prášek trošku připomíná curry
Fotografie: Pixabay

Pokud chcete prášek využívat v kuchyni, pak při jeho výběru zvažte nejen cenu, ale také kvalitu a původ, stejně jako případné alergeny, které může produkt obsahovat.

Čím jiným knoflíky sporáku čistit

  • Další možností je použití peroxidu vodíku, který nejenže knoflíky vyčistí, ale také je vybělí a vydezinfikuje. Aplikujte peroxid vodíku na vatový tampon a důkladně knoflíky otřete. Pokud je můžete demontovat, udělejte to. Na stole nebo ve dřezu se vám budou čistit mnohem lépe, jak píše web TheKitchenIx.
  • Jestliže je na knoflících vysoká vrstva mastných usazenin, mohl by také pomoci amoniak, známý jako čpavek. Rozhodnete-li se s ním pracovat, musíte dodržovat některá bezpečnostní opatření. Pracujte v dobře větraném prostoru (použít můžete i roušku) a v gumových rukavicích.
  • Zkuste tyto tři ingredience: půl šálku citronové šťávy, lžičku jedlé sody a lžičku pracího prášku. Dobře rozmíchejte a nalijte do rozprašovače, radí na webu KobietaGazeta. Knoflíky si uložte do dřezu a dostatečně je postříkejte. Kyselina citronová rozpustí tuk, jedlá soda bude působit jako peeling na odstranění nečistot a prášek dodá roztoku na síle, díky níž půjdou nečistoty ze sporákových knoflíků snadno.
  • Pro šetrnější metodu můžete knoflíky namočit přes noc ve směsi vody a bílého octa. To pomůže rozpustit mastnotu a usnadní následné čištění. Vždy dbejte na to, aby se čisticí prostředky nebo voda nedostaly do mechanismu sporáku, ať již je elektrický, nebo plynový. Po dokončení čištění by knoflíky měly vypadat jako nové.

Na BydlímeÚtulně jsme pro vás také sepsali, jak byste mohli – bez použití chemie – vyčistit zanešenou troubu.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*