Majitelům psů hrozí pokuty ve výši přes 1 700 Kč. Toto nařízení mezi odborníky vyvolalo bouřlivé reakce

Fotografie: Freepik

Štěkot psů, který bude kvalifikován jako nadměrný, se budou muset naučit jejich francouzští majitelé umírnit. Jinak zaplatí 68 eur za porušení nařízení.

Ve francouzské obci Feuquières byl zaveden zákaz nadměrného štěkání psů. Byla to reakce na dlouhodobé stížnosti obyvatel, kteří se cítili obtěžováni neustálým hlukem. Tento krok obec podnikla s cílem snížit hlukové znečištění a zlepšit tím kvalitu života ve vesnici. Majitelé psů, jejichž zvířata budou identifikována jako příčina vytrvalého nebo opakovaného štěkotu, mohou nyní čelit pokutě za každé porušení tohoto nařízení.

Štěkot je pro psa přirozená komunikace

Toto opatření vyvolalo diskusi o právech zvířat i o tom, jak by měli být psi vychováváni. A jaké vlastně mají být podmínky k jejich držení ve městech i obcích. Někteří obhájci práv zvířat kritizovali tento zákaz jako příliš přísný a argumentovali, že štěkání je přirozeným způsobem komunikace psů. Na druhou stranu, starosta obce Feuquières zdůraznil, že cílem není zakázat nebo nějak omezovat psy, ale požadovat od majitelů, aby svá zvířata vychovávali. Musí zajistit, aby jejich chování nebylo rušivé pro ostatní obyvatele, píše web ČT24.

Starosta severofrancouzské obce Feuquieres se rozhodl zasáhnout proti majitelům psů, kteří nevychovávají a nesocializují svá zvířata. Za nadměrné štěkání jejich domácích mazlíčků jim nově hrozí pokuta 68 eur (kolem 1 700 korun), ale pozor: za jedno porušení nového nařízení. Bude-li tedy pes – dejme tomu – narušovat každou noc významně noční klid, může tato pokuta být uložena pokaždé. Ochránci zvířat však toto rozhodnutí velmi kritizují. Kde je tedy pravda, anebo lépe řečeno ta hranice, která má být snesitelná jak pro lidi, tak i pro zvířata?

Na zápach svého mazlíčka si majitel zvykne, u návštěv to však platit nemusí. Pohlcovače pachů pomohou

Jak najít rovnováhu?

Zakažte psovi štěkat – to je přece něco nemyslitelného! Jenže co dělat, když se soused, kterému denně vyje nad hlavou cizí pes, pořádně nevyspí?! Ví se však, že zvířata je možné vychovat. A to bude zřejmě ta správná cesta k řešení takto sporné situace. A majitelé psů, kteří tohle nezvládnou, budou muset platit. Také by majitelé neměli svá zvířata nechávat osamocena v uzavřených prostorách. Těmto psům je obvykle smutno, a proto hlasitě a dlouho vyjí nebo štěkají v domnění, že se svého pána dovolají, píše web CNNPrimaNews.

Osamocená zvířata jsou smutná a táhle vyjí
Fotografie: Pixabay

Síla psího štěkotu se může pohybovat kolem stovky decibelů. I tyto situace se musí majitelé psů naučit zvládat, neboť okolí požaduje klid oprávněně. Všechny problémy totiž většinou vycházejí z toho, že každý se ohání tím, že je v právu, a nemyslí na to, že ti ostatní mají svá práva také. Na BydlímeÚtulně jsme napsali také o tom, proč se objevuje agresivita u psů, a to bez ohledu na rasu.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*