Zkušení zahrádkáři už se klučením pařezů nezdržují. Díky této lidové metodě se odstraní doslova sám

Fotografie: Depositphotos

Rádi byste přeměnili svou zahradu v ráj na Zemi, ale překáží vám pařezy po pokácených stromech. Existuje několik metod, jak se jich zbavit bez vyklučení.

Zbavit se pařezu se může zdát jako obtížný úkol, zvláště když nechcete nebo nemůžete používat těžkou techniku. Ovšem je možné poradit si i bez ní, existuje několik účinných metod, které vám umožní vyčistit váš pozemek bez větší námahy.

Jak se zbavit pařezu, aniž byste ho museli vykopat

Uvažujete-li o odstranění pařezu, první věc, která vás napadne, je kopací a vyklízecí zařízení. Jak se ale ukázalo, není to vždy nutné. Po pokácení stromů zbytky v podobě pařezů nejen vypadají nevzhledně, ale mohou překážet i při dalších zahradních pracích nebo plánování nového prostoru na pozemku.

Tradiční způsoby odstraňování pařezů jsou sice účinné, ale také nákladné a časově náročné. Na druhou stranu existují přírodní a chemické metody, které vám umožní zbavit se pařezu, aniž byste museli vynaložit větší fyzickou námahu, uvádí web FamilyHandyman.

Hraboši se nyní budou vaší zahradě vyhýbat obloukem. Zbavte se jich díky tomuto přírodnímu odpuzovači

Jak urychlit rozklad pařezu

Rozklad pařezu je přirozený proces, jenž může trvat několik let. Můžete ho však urychlit pomocí několika osvědčených metod. Jedním z nejčastějších způsobů, jak se rychle zbavit pařezu, je použití speciálních chemikálií, které urychlují jeho rozklad. Takové produkty se dají sehnat v zahradnických potřebách či v hobby marketech, většinou obsahují účinné látky rozpouštějící lignin a celulózu, klíčové složky dřeva. Nejčastěji používanými látkami jsou síran amonný nebo dusičnany.

houby
Fotografie: Freepik

Funguje to tak, že nejprve vyvrtáte několik hlubokých děr do pařezu. Poté do nich nasypete chemikálie nebo přidáte odpovídající přípravek ve formě granulí. Nakonec se pařez přikryje fólií nebo plachtou, aby byly chemikálie chráněny před deštěm a mohly působit. Tento typ metody může urychlit proces rozkladu pařezu až o několik měsíců. Pokud se však chcete vyhnout jakémukoli použití chemikálií, můžete se přiklonit k přirozenému rozkladu pomocí hub, jak radí web Kobieta.

Jedná se o ekologickou metodu využívající dřevokazné houby. Můžete si koupit speciální podhoubí, jež po umístění na pařez začne dřevo přirozeně rozkládat. Houby se živí odumřelou tkání stromů, což urychluje proces hniloby. I když tento způsob může trvat déle, je zcela ekologický a nezatěžuje životní prostředí. V pařezu se provede několik řezů, aby se mycelium dostalo do kontaktu se dřevem. Umístí se do řezů a nechá se působit. O dalších tipech, jak odstranit pařez ekologickou cestou, jsme již psali na BydlímeÚtulně. Můžete třeba zkusit posypat pařez epsomskou solí.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*