Potravinové moly je doslova nenávidí. Tyto odpuzovače z kuchyňských přísad používaly i naše babičky

Fotografie: David Short / Creative Commons / Attribution 2.0

Potravinové moly ve své domácnosti nikdo nechce, ve vaší spižírně dokážou nadělat pěknou paseku. Vyrobte si proto účinný domácí odpuzovač.

Letošní léto se vyznačovalo nezvykle vysokými teplotami a stejně tak podzim přišel neuvěřitelně mírný a teplý. Takové příznivé meteorologické podmínky vytvořily ideální podmínky pro rozmnožování a šíření potravinových molů, malých, ale extrémně otravných škůdců, kteří se mohou stát velkým problémem pro vaši domácnost.

Vysoký výskyt potravinových molů

Letošní počasí má za následek nárůst výskytu potravinových molů, mnoho lidí si jich všimlo ve svých kuchyních, případně spižírnách. Proto je nutné přijmout opatření, která zabrání působení těchto škůdců a ochrání vaše potraviny. Existují totiž šikovné metody, jak se účinně vypořádat s potravinovými moly a úspěšně zabránit tomu, aby se ve vaší domácnosti stal tento problém dlouhodobým, jak radí Zinoti.

Moli žijí v kuchyňských skříňkách a spižírnách a živí se suchými potravinami. Velmi rychle ovládnou celou kuchyni, takže je těžké s nimi bojovat. Nejlepší je prevence nebo jejich vypuzení už v samotném zárodku. Vyrobte si proto účinný odpuzovač molů.

Octomilky se této důmyslné pasti nemají šanci vyhnout. Pomohou vám tyto ingredience z kuchyně

Jak se vypořádat s otravnými potravinovými moly

Nemějte žádné výčitky, že byste snad špatně udržovali svou domácnost. Tyto škůdce si totiž můžete přinést do naprosto čistého prostředí ve svých nákupních taškách přímo z obchodu. Moli, respektive jejich larvy, se obvykle vyskytují na volně ložených potravinách, jako jsou mouky, těstoviny, cereálie a rýže. Těmto škůdcům se nejvíce líbí plastové obaly, proto jakmile přijdete z obchodu domů, uložte tyto druhy potravin do vzduchotěsných nádob nebo sklenic, jak radí TodaysHomeOwner.

sklenice s potravinami
Fotografie: Freepik

Pokud zaznamenáte přítomnost škůdců v některém z obalů, všechny produkty by měly být vyhozeny už jen proto, že jsou infikované. Velmi často se moli přesouvají z obalů do potravin. Balíčky můžete dát na pár dní do mrazáku a všechny larvy v chladu uhynou. Případně můžete nádobky vložit do trouby na cca 10 minut při 100 stupních Celsia. Obě metody budou fungovat stejně efektivně.

Domácí odpuzovač potravinových molů

Pro vytvoření odpuzovače molů stačí vzít 1 citron a rozkrojit ho na polovinu. Nyní přidejte druhou surovinu, hřebíček, jejž je potřeba zapíchat do citronu. Oba produkty vylučují silné aroma, které dráždí moly. Rychle se jich tak zbavíte. Domácí odpuzovač stačí dát do skříně a kromě repelentu získáte i přírodní osvěžovač vzduchu. Na BydlímeÚtulně jsem také psali, že moly odpuzuje jablečný ocet.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*