Přestavba staré kanceláře se zdála nemožná. Odvážná žena však prokázala neobvyklý talent a nápaditost

Fotografie: Jana Landsingerová (WMCZ) / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Byt z kanceláře si dokázala vybudovat portugalská youtuberka vlastním přičiněním. Vypracovala návrh a vyrobila i víceúčelový nábytek.

Bytů či domů za přijatelné ceny není na trhu zrovna dostatek. A tak se mnoho lidí přiklání k alternativním řešením: kupují nebytové prostory a mění je na sice malé, ale krásné a funkční domovy. Kanceláře, garáže, auta, kontejnery – to všechno dokáže člověk přetvořit na příbytky. Ale ne jen tak ledajaké. Většina z nich je jak praktická, tak i designová, a navíc ekologická.

Nápad a šikovné ruce

Portugalská youtuberka Cristina Fegueiras z Porta potřebovala svůj vlastní byt. Rozhodla se tedy pro přestavbu staré kanceláře, byť byla velmi malá a zastaralá, na funkční domov. Protože je Cristina umělkyně pracující se dřevem, a je tedy velmi zručná, rozhodla se velkou část prací vykonat sama. Kromě toho si vypracovala i návrh tohoto projektu, píše web NeverTooSmall. Když k této invenci přidala elán, podařilo se jí vytvořit s precizností jí vlastní nový domov: multifunkční, esteticky přitažlivý, efektivně využitelný.

Vzhledem k tomu, že je Cristina schopná vytvářet produkty ze dřeva, dokázala navrhnout a vyrobit všechen nábytek z březové překližky. A to od skládací postele, pohovky a botníku přes spižírnu, pracovní a jídelní stůl až po šatní skříň. Ta navíc funguje jako předěl místnosti, takže je v bytě zajištěno i určité soukromí. Vše vytvořila tak, aby byl využitý každý centimetr daného prostoru. A k tomu všechny tyto prvky vymyslela Cristina jako víceúčelové, což jí umožnilo, aby měla v bytě vše potřebné, píše web TinyHouseTalk.

Nikdo nevěřil, že jejich plán je reálný. Za dechberoucí rekonstrukci této staré ruiny získali ocenění

Inspirace pro ostatní

Svépomocnou rekonstrukci kanceláře na byt sdílela Cristina na svém youtubovém kanálu, na webu a dalších sociálních médiích, kde předvádí všechny postupy a použité techniky. Navíc návrhy a plány na výrobu nábytku Cristina nabízí k prodeji. A to zájemcům, kteří taktéž chtějí vyvinout určitou kreativitu a sami se pustit do podobných řemeslných prací a projektů.

Cristinin příběh může inspirovat další kutily a řemeslně zdatné jedince, aby se pustili do podobných aktivit. Neboť vlastní domov lze – s dobrým nápadem, vytrvalostí a chutí přiložit ruce k dílu – vytvořit i z těch nejprapodivnějších prostor. Na BydlímeÚtulně jsme napsali také o manželích, kteří si zbudovali svůj domov ze staré garáže, jež hrozila spadnutím.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*