Jak během 15 sekund otestovat pravost zlata: Pomůže vám obyčejný ocet nebo magnet

Fotografie: Rgaudin / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Pravost zlata a jeho ryzost vám samozřejmě nejlépe potvrdí specialisté, a to pomocí gemologických testů. Doma to zkuste octem nebo magnetem.

Jestliže jste své zlaté šperky či jiné předměty nakupovali u zlatníka, mají puncovní značku pravosti a ryzosti, neboť to stanoví zákon. Jenže co když jste ke zlatu přišli jiným způsobem a výrobky punc nemají? Mohli jste třeba získat zlaté šperky z dědictví. A značeny být nemusí, protože se zkrátka v minulosti (anebo v cizině) ještě neoznačovaly. Samozřejmě můžete produkty odnést ke zlatníkovi, který vám dokáže sdělit, zda se jedná o drahý kov, či nikoliv. A ve státní zkušebně vám dokonce na zlaté předměty na základě zkoušek punc vyrazí.

Pozor na podvodníky

Někdy můžete naletět i podvodníkovi. Spousta lidí nakupuje zlaté šperky v zahraničí na dovolené, protože tam přijdou levněji. A většinou to má svůj důvod – nejsou pravé. Tedy zlato není pravé, a přitom tak na první pohled vypadá. Tuto vlastnost má tombak, což je slitina zinku a mědi. Tombak je pevný, odolný vůči korozi a šperkařům se s ním dobře pracuje. Podle množství mědi ve slitině mohou produkty napodobovat žluté i růžové zlato. Tak dejte pozor, pravost zlata pohledem nepoznáte, píše web Genialne.

Test pomocí octa

Jestli vám však zvědavost nedá, můžete provést jednoduchý test sami doma. Zlato je kov s vysokou chemickou stabilitou, tudíž by nemělo reagovat s většinou chemikálií. Tou nejběžnější ve vaší domácnosti je ocet. Vyberte si méně viditelnou část šperku a na ni aplikujte malé množství octa. Nejlépe vám k tomu poslouží oční kapátko.

Takto vaše šperky vypadaly naposledy, když jste si je pořídili. Díky této směsi je dokonale vyčistíte

Pak nechte kyselinu octovou působit 20–30 minut. Jestliže za tu dobu nedojde na pokapané plošce k žádné viditelné změně, je pravděpodobné, že se jedná o zlato. Tento test je samozřejmě jen orientační a ke stoprocentnímu určení pravosti a ryzosti zlata musíte vyhledat odborníka na gemologii, uvádí web GoldIraExplained.

Zkuste i magnet

Každý z vás má doma jistě nějaký kousek magnetu. I tím lze odlišit pravé zlato od podvržených falzifikátů. Zlato totiž není feromagnetické (stejně jako stříbro, měď a mosaz), a tudíž ho magnety nepřitahují. Stačí však přidat nepatrné množství jiného kovu a magnetickým se stát může. Magnet k vašemu testování by měl být dostatečně silný – vyzkoušejte ho na kovových předmětech, zda je přitahuje. A pak otestujte svoje zlaté předměty. Jestli je magnet přitáhne, nejsou z čistého zlata.

Na první pohled nepoznáte, zda se jedná o zlato
Fotografie: Pixabay

Test však může být i klamný, neboť některé zlaté slitiny mohou magnetický kov obsahovat. Jak víte, zlato samo o sobě je velmi měkké, a proto se z něj vytvářejí slitiny. Když však test s magnetem spojíte s testem kyselinou octovou, určitý náznak, jak na tom vaše zlato je, vám přinesou.

Jak je zlato puncováno

24karátové zlato, které je nejcennější, má puncovní číslo 999, 14karátové zlato je označeno číslem 585 – to je na trhu nejběžnější – a nejslabší ryzost má 9karátové zlato s číslem 333. Kromě toho existuje řada méně běžných ryzostí, vysvětluje web ZlataBanka. Na BydlímeÚtulně jsme také psali o tom, jak snadno můžete zlaté a stříbrné šperky doma vyčistit.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*