Skladování jídla v hrnci: Naběračku v něm nechá jenom blázen. Riskujete tím vážné následky

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Naběračka či vařečka v jídle ukládaném do ledničky je poměrně nebezpečným přečinem proti vlastnímu zdraví. Může i zkazit chuť všech potravin v lednici.

Polévka v hrnci či omáčka v kastrolu vám již vystydly a vy se chystáte je uložit do ledničky. A teď ruku na srdce – vyjmete před tím z polévky naběračku a z omáčky vařečku? Anebo vše strčíte do ledničky s tím, že zítra nebudete muset používat další čisté kuchyňské náčiní? Je to možná pohodlné, ale také nebezpečné. V domácnostech, kde to dělají, je až s podivem, že se dosud něčím nenakazili. Anebo ano, jen nevědí, z čeho obtíže byly.

Nepraktické a nebezpečné řešení

Vyjmutí naběračky i vařečky z hrnce s jídlem, který odkládáte do lednice, má hned několik důvodů. Ten nejčastější je, že nemůžete s trčícím nářadím vše dobře v lednici uspořádat, a ještě překáží při zavírání dveří ledničky. Ale jsou i mnohem závažnější důvody.

  • Pokud nářadí v hrnci ponecháte, nemůžete na něj dát pokličku. Tak dáváte možnost průniku vzduchu do jídla a vzniku psychrofilních bakterií. To jsou bakterie, které se množí v chladném prostředí, jsou zkrátka chladnomilné, píše se na webu HundredWorries. Tento druh bakterií může způsobit dysbiózu, což je stav, kdy se změní rovnováha lidského mikrobiomu. Nejčastěji se vztahuje ke střevům, ale k mikrobiálnímu narušení může dojít i na sliznicích v ústech nebo na pokožce.
  • Bez pokličky také riskujete, že ostatní potraviny svým odérem ovlivní nepřikrytou omáčku nebo polévku. Nejhorší jsou v tomto směru jahody a sýry, kopr, česnek, okurka a další.
  • Ale i omáčka s polévkou mohou své aroma předat třeba dortu, který jste v ledničce rovněž uskladnili.
Ani tohle kuchyňské náčiní nechávejte v jídle, když hrnec ukládáte do lednice
Fotografie: Pixabay
  • Materiály, z nichž je jmenované kuchyňské náčiní vyrobeno, mohou – pokud jsou méně kvalitní – vlivem vlhka či chladu uvolňovat nežádoucí látky, a to rovnou do vašeho pokrmu, píše web Sovkusom.
  • Nářadí jste se dotýkali rukama a také přišlo do styku i s jinými předměty a povrchy. A nemůžete vyloučit přenos různých mikroorganismů, které se pak s naběračkou či vařečkou dostanou do jídla. A to se může začít velmi rychle kazit. Když je sníte, může dojít i na otravu jídlem.
  • Pokud jsou ve starším náčiní „drápance“, usazuje se v nich staré jídlo a zase je tu riziko bakterií přenesených do pokrmu.

Chytré hospodyňky na kuchyňskou houbu připínají sponku. Kdo to ještě nedělá, ten vyhazuje peníze oknem

Už v tomto zlozvyku nepokračujte

Je to dost důvodů k tomu od tohoto zlozvyku ustoupit? Většina z nich byla poměrně závažná. Je tu i další důvod, který vašemu zdraví neublíží, a je spíš estetického charakteru. Některá jídla dokáží nářadí – zejména to z různých druhů plastů a dřeva – nehezky obarvit. Může jít o papriková jídla, červenou řepu, mrkev a podobně. Na webu BydlímeÚtulně jsme pro vás také napsali, jak připravit ten nejlepší vývar z více druhů masa.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*