Nad připáleným hrncem člověk mnohdy zlomí hůl. Nepodléhejte ale mylné představě, že je vše ztraceno

Fotografie: Depositphotos

Každé kuchařce se to občas přihodilo. Dáte hrnec s večeří na plotnu a jdete dělat spoustu dalších věcí, co je právě v domě potřeba. V zápalu úklidu nebo hraní s dětmi ale na vaření úplně zapomenete. Připomene Vám to až ohromný smrad nebo dokonce požární hlásič, následně přichází nepříjemné drhnutí hrnce.

Určitě se nejedná o neřešitelnou situaci, i když v první fázi zoufalství nás může dohnat k slzám. Večeři lze naštěstí jednoduše objednat přes donáškovou službu, horší se Vám to může zdát s připáleným a na první pohled zničením hrncem. Ani tato situace ale není neřešitelná a hrnec nemusíte hned vyhazovat. Technika vyčištění povrchu hrnce od připálenin je nejen rychlá a snadná, ale existuje dokonce několik způsobů, jak to lze provést. Můžete si tak vybrat ten, který je Vám nejvíce sympatický.

Nemusíte používat toxické chemikálie, postačí jedlá soda

První věcí, kterou je v případě spáleného hrnce potřeba udělat, je nechat ho důkladně odpučet. Může se to na první pohled zdát nelogické, ale postačí Vám obyčejná voda a kamna. Spálený hrnec totiž umístíme zpět na sporák, nalijeme do něj vodu a přivedeme k varu. Vodu v hrnci necháme vařit asi po dobu 7 minut, poté hrnec postavíme vedle a necháme vodu vrátit na pokojovou teplotu. Jakmile se tak stane, vodu vylijeme a z hrnce odstraníme spálené kousky jídla, které díky změkčení půjdou snadno dolů.

Jakmile hrnec vychladne, nasypeme na jeho dno jedlou sodu. Pomocí houby na nádobí odstraníme odolné skvrny, se kterými si neporadila teplá voda. Pokud tato technika nepomáhá, můžeme použít silnější. Do hrnce nalijeme vodu a bílý ocet a to v poměru 1:1 a to tak, aby celá spálená plocha byla tímto roztokem pokryta. Hrnec umístíme na sporák a necháme asi 5 minut povařit. Kyselost, které je pro ocet přirozená, nám pomůže uvolnit spálené potraviny z povrchu hrnce.

Pokud ani jedno nezabírá, můžeme to zkombinovat 

V extrémních případech můžeme použít kombinaci jedlé sody s octem. Spálenou plochu hrnce zalijeme dostatečným množstvím octa a poté přivedeme k varu. Hrnec s octem necháme několik minut na sporáku vařit. Po chvíli hrnec ze sporáku odstraníme a do vlažného octa nasypeme asi 2 lžíce jedlé sody.

Fotografie: Pixabay

Je potřeba zajistit okolí, protože při kontaktu octu a sody dojde k šumivé reakci. Hrnec je proto vhodné umístit například do dřezu. Následně hrnec jako obvykle omyjeme pomocí houbičky na nádobí.

Alternativou je také použití citronů. Kyselina citronová, která je v nich obsažena, nám pomůže nejen v boji s nepříjemnými skvrnami, poradí si také se zápachem. Postačí nám k tomu 2 citrony, které nakrájíme na silné plátky. Umístíme je na dno hrnce a nalijeme vodu tak, aby citrony byly ponořeny. Hrnec s citrony a vodou následně přivedeme k varu a necháme vařit zhruba 5 minut. Poté hrnec otřeme houbičkou na nádobí.

Zdroj: TheSpruce