Jediné otočení knoflíku na pračce vám ušetří hromadu peněz. Tuto chybu dělá většina Čechů

Fotografie: MLBSWA06 05167 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Snížit účet za elektřinu můžete zodpovědným přístupem. Nejprve si musíte uvědomit, kde proudem plýtváte, a pak už na to přijdete vlastně sami.

Snížení spotřeby elektřiny je nezbytné jak pro vaši peněženku, tak i pro životní prostředí. Možná máte pocit, že nikde ušetřit na spotřebě, a tudíž na platbách za elektrickou energii už nemůžete. Ale není to pravda. Existuje řada drobností, které dohromady vytvoří spoustu kilowatt.

Drobnými krůčky k velké úspoře

A hned tu máte první krok. Pokud máte v úmyslu kupovat nové elektrospotřebiče, je to správné rozhodnutí. Vyměňte ty staré za energeticky úsporné produkty; vodítkem vám budou energetické štítky na spotřebičích. Ledničku nastavte na takovou teplotu, aby nedocházelo k nadměrnému chlazení – to je úspora číslo dvě. A jak to vlastně máte se žárovkami? Stále ty staré, které se víc zahřívají, než svítí? Když je vyměníte za LED osvětlení, můžete snížit účet za elektřinu, a ještě zajistit delší životnost žárovky. A nesviťte v místnostech, v nichž se nezdržujete.

Elektrospotřebiče lidé obvykle nechávají v režimu stand-by. Je to asi pohodlné, ale neekonomické. V tomto režimu si spotřebič elektřinu bere stále, i když vám za to nic nedává. A kolik jich takových v domácnosti máte? Pět, šest? Rovněž pravidelná údržba spotřebičů je účinná – zajistí efektivnější fungování, a tím rovněž předejdete zbytečné spotřebě elektrické energie, píše web Genialne.

Nalijte to na radiátor a šetřete tisíce korun za vytápění domácnosti. Budete tak topit efektivněji

A samozřejmě byste měli věnovat pozornost nastavení distribuční sazby u vašeho dodavatele a výběru vhodného typu hlavního jističe. I to může mít vliv na konečné náklady za elektrický proud, uvádějí na webu Elektřina.

Jak ušetřit při praní

V dnešní době se prodávají mnohem účinnější prací prášky než kdysi. Dokáží totiž vyprat i při nízkých teplotách. A nejsou o tolik dražší. Využijte tuto příležitost – nastavte nižší teplotu, program bude kratší a přístroj nespotřebuje tolik energie. Pokud tohle provedete několikrát týdně, bude úspora elektřiny poměrně významná. Při přechodu z 90 °C na 60 °C můžete ušetřit až 50 % energie, uvádí CleverCare. A obdobné to bude, když snížíte teplotu vody při praní z 60 °C na pouhých 40 °C. Přejdete-li ze 40 °C na 30 nebo 20 stupňů, ušetříte kolem 20 % elektřiny.

Perte při nižších teplotách, ušetříte za energii

Na vysoké teploty nastavte program pouze při praní ložního prádla, ručníků, osušek a utěrek. Anebo tehdy, když jste nemocní, aby se horkou vodou zahubily všechny bakterie. A perte, až když dokážete naplnit celý buben. Poloprázdný buben si můžete dovolit jenom tehdy, když vaše pračka umí menší dávce prádla přizpůsobit množství vody a zkrátit čas k praní. Na BydlímeÚtulně jsme nedávno napsali i o tom, jak můžete ušetřit na vytápění.

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*