Za extrémně nízkou cenu koupila starý zdevastovaný dům. Přestavěla ho na luxusní domov

Fotografie: Martin Kotačka / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Překrásný starý dům z červených cihel desítky let chátral. Až dokud si ho nekoupila jistá mladá žena a s velkou pílí mu nevdechla nový život.

Staré budovy mají svou minulost. V jejich zdech jsou otisknuty příběhy, které dávají samotnému místu jeho podobu. Takové objekty ale často vyžadují velkou péči, aby byly zachovány, což není pro každého. Ne každý je totiž plný nadšení jako Betsy Sweeny.

Starý dům, který má duši

Koupi domu, z nějž má vzniknout domov, leckdo považuje za věc intimního rázu. Nejinak to původně měla nastavené i mladá žena jménem Betsy Sweeny, která se na podzim 2019 rozhodla koupit historický dům. Plánování a shánění financí se protáhlo do prvních měsíců pandemie covidu-19, Betsy se ale ničím nenechala odradit. A jakmile mohla, pustila se do práce.

McLain House, jak se dům jmenuje, byl postavený v roce 1892, a než si ho vyhlédla Betsy, byl 30 let neobydlený. A to se významně podepsalo na jeho kondici. Střechou zatékalo, a co neponičila voda, o to se postaral zub času. Betsy, která bydlela v bytě nedaleko a pracovala na plný úvazek, začala o víkendech dům vyklízet a chystat se na jeho rekonstrukci. Což v případě historických budov má daná pravidla, jak upomíná portál Valbekstory.

Opuštěné veřejné toalety celému městu jen překážely. Mladá žena je přestavěla na luxusní domov snů

Kompletní, ale přitom šetrná rekonstrukce

Rekonstrukci vzala Betsy opravdu od podlahy. Opravila poškozené cihly, kterými je dům obložený, spravila dřevěné konstrukce, zapravila břidlicovou střechu, znovu nainstalovala okna, která se podařilo zachránit… A o tom všem psala na blog BetsySweeny pro svou rodinu, aby ta mohla sledovat, jak se jí dílo daří. Svou pílí si ale Betsy rychle získala i mnoho příznivců na sociálních sítích.

Betsin entuziasmus za podpory sledujících ještě narostl, a to i přesto, že rekonstrukce postupovala pomalu. Vzhledem k tomu, že Betsy je milovnice designu, veškeré vybavení domu si vybírala sama. Výsledkem je interiér, který ctí historickou stránku budovy, ale zároveň je moderní a pohodlný. O podobně zdařilé rekonstrukci staré ruiny jsme psali již dříve na BydlímeÚtulně.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*