Všichni Češi riskují pálením shrabaného listí pokutu až 150 000 Kč. Dodržujte tato pravidla

Fotografie: Depositphotos

Pokud se chystáte shrabané listí na zahradě spálit, zastavte se a přečtěte si vyhlášku obce, v níž žijete. Pálení listí sice není zakázané, ale má jasná pravidla.

Když se řekne podzim, spousta lidí si představí jediné – popadané listí, které hraje všemi barvami. Jistě, je to krásný pohled někde v parku nebo ve volné přírodě, ale rozhodně ne na vaší zahradě. Abyste se museli brodit listím po vlastním pozemku, to nejspíš nechcete. Je tedy potřeba jediné, listí shrabat a nějakým způsobem se ho zbavit. Jenže to není jen tak.

Proč je nutné hrabat listí

Mít na zahradě hromady neshrabaného listí je samozřejmě velice nepohodlné, ale není to hlavní důvod, proč byste měli vzít čas od času do rukou hrábě. Pokud totiž listí neshrabete, tráva pod ním bude trpět nedostatkem světla i kyslíku, což znamená, že začne odumírat, jak uvádí Hecht. Stejně tak může být listí plné různých škůdců, kteří se snaží někde přežít zimu. Nebudete-li listí pravidelně hrabat, riskujete zamoření celé zahrady.

Pokud je listí zdravé, můžete jej využít na kompost, je ale potřeba myslet na to, že se rozkládá celkem dlouhou dobu. Proces tlení můžete urychlit tím, že jej nadrtíte na menší kusy pomocí sekačky na trávu nebo vysavačem na listí, který má zabudovaný mulčovací nůž. Jak využít spadané listí jako hnojivo nebo mulč, jsme již psali na BydlímeÚtulně.

9 z 10 Čechů na podzim zapomíná na tento důležitý krok v péči o trávník a pak hluboce lituje

Pravidla pro pálení listí

Se samotným pálením listí je to trochu složitější. Zákonem není pálení listí zakázané, nicméně je potřeba si počínat podle pravidel obce, v níž žijete, a také dodržovat určitá pravidla, která stanovuje zákon č. 86/2002 Sb., o ochraně ovzduší. Ten uvádí, že se nesmí pálit mokré listí. Za to hrozí pokuta v rozmezí 500 – 150 000 korun. Další podmínky pro spalování biologického odpadu si mohou stanovit pomocí vyhlášek samotné obce a města.

pálení listí
Fotografie: Freepik

Stejně tak se k pálení biologického odpadu vyjadřuje i Hasičský záchranný sbor České republiky, který uvádí, že je vždy potřeba počínat si takovým způsobem, aby nevznikl požár. Fyzické osoby nemusí pálení odpadu hlásit, nicméně podnikající fyzické a právnické osoby ano. Pokud ovšem víte, že způsobíte kouř, který bude vidět na kilometry daleko, a budete pálit větší množství materiálu, oznamte své plány, abyste předešli zbytečnému výjezdu příslušného hasičského záchranného sboru.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*