Brambory patří k základům našeho stravování. Známe je v různých úpravách, a ve všech jsou velice oblíbené. Ke správné chuti je však potřeba je osolit.
Z brambor se připravuje salát, bramborová kaše, hranolky, ale výborné jsou i pečené, vařené nebo šťouchané. Správné vaření brambor patří k základním dovednostem každé kuchařky či hospodyňky. Ne každý ale ví, v kterém okamžiku brambory osolit.
Bez soli to v kuchyni nejde
Základem lahodné chuti je správné osolení. Brambory nesmí být slané příliš ani málo. A možná to znáte i z jiných potravin, některé se solí dříve, jiné až na konci přípravy. Při vaření předem oloupaných brambor by se tyto měly vkládat do již osolené vody. Brambory snesou soli dost, ale to, že je nelze přesolit, pravda není. Oloupané hlízy koření velmi dobře absorbují, a tak byste se nadměrného množství soli již nezbavili.
Možná byste to vyřešili tím, kdybyste k přesolené dávce přidali ještě jedno stejné množství neosolených brambor. Ale ani tak není jisté, že by chuť byla vyvážená. Kdybyste loupané brambory solili až po uvaření, sůl zůstane spíš na povrchu a do brambor dostatečně nepronikne. A stejné je to i s dalším kořením, které chcete k bramborám přidat. Jedině snad u bramborové kaše, kde se vše rozmačká a rozmíchá do jednolité hmoty, se sůl rozloží rovnoměrně, uvádí web TheDailyMeal.
Kulinářské tajemství za 5 Kč, které bramborovou kaši promění v luxusní pokrm: Tento trik zná málokdo
Přesolené brambory jsou nepoživatelné
Soli se do vody na vaření brambor dává poměrně dost. Záleží však i na tom, na jak velké kusy hlízy rozkrájíte. Při vaření se část soli vsákne do brambor, zbytek ale zůstane ve vodě, kterou vylijete. I když – voda z brambor má v sobě jak škroby, tak i některé minerály a vitamíny, a vy byste ji mohli v kuchyni nebo jako hnojivo na rostliny opětovně využít. Ale zpět k solení. Měli byste si odzkoušet, kolik soli do brambor dávat. Vždy po slití vody brambory ochutnejte, zda jsou slané i uvnitř.
A až se vám to jednou dokonale podaří, tak si tento recept zapamatujte. Kdo solí jen tak od oka, bude mít jídlo pokaždé jiné. Na druhé straně je lepší mít pokrm nedosolený. Ten lze ještě dochutit, aby byl alespoň poživatelný. S přesoleným jídlem je to horší. Na webu UkrMedia doporučují, abyste brambory místo vody vařili ve vývaru. Pak bude jejich chuť výrazná i lahodná.
Pokud míníte vařit brambory ve slupce, tak ty se předem nesolí. Musíte dostatečně osolit pokrm, který jste z nich připravili – ať je to bramborový salát, nebo šťouchané brambory. Na webu BydlímeÚtulně se můžete rovněž dovědět, jak byste měli brambory správně skladovat.
Napište komentář