Sladkost pomerančů je různá. Liší se podle odrůd i toho, kdy byly pomeranče utržené ze stromu a jakým způsobem byly skladovány, než se k vám dostaly.
S příchodem podzimu se v našich domácnostech začínají ve velkém konzumovat citrusy. Hlavně tedy mandarinky, pomeranče a grepy. Jenomže často narazíte na ovoce, které se téměř nedá pozřít. Citrusy bývají buď vyschlé nebo příliš kyselé, anebo při každém zakousnutí plivete semínka. Třeba pomeranče – některé jsou totiž vhodnější k přímé konzumaci, jiné na odšťavňování a výrobu džusu, další na vaření marmelády. Existuje však určitý fígl, jak rozpoznat sladší odrůdy.
Sladkost pomerančů
Sladkých odrůd, které vás potěší svou vynikající chutí a velkou šťavnatostí, je k nám dovážena celá řada. Jen se musíte naučit rozpoznávat, které to jsou. Může vám v tom pomoci vaše vlastní zkušenost. Když na druh, který vás zaujal, narazíte, zapamatujte si ho a už kupujte jen tyto pomeranče. K běžnému jídlu chce každý pomeranče spíš sladké, na vymačkání čerstvé šťávy mohou být druhy i trochu kyselejší, neboť sladkokyselá šťáva je víc osvěžující.
Určitě se rozpomenete, že některé pomeranče jsou menší a kulaté a s tenkou kůrou, jiné zase velké, s protaženým pupíkem na konci. V pupíku bývá nedozrálý maličký plod. Tak to je odrůda Navel, která je zřejmě nejoblíbenější na celém světě. Tyto plody mají výrazně oranžovou barvu a kůra se leskne. Tyto pomeranče jsou sladké a šťavnaté, uvádí se na webu PureWow. Tedy byly-li sklizeny ve vhodnou dobu a správně skladovány.
Slupky od banánů už nikdy nevyhazujte. Mají blahodárný vliv na růst orchidejí
Zajímavou volbou jsou také krvavé plody, i když v poslední době je u nás nevídáme příliš často. Sladkost pomerančů je méně výrazná než u odrůdy Navel, plody jsou však šťavnaté. Chuť má i nepatrný nádech hořkosti, která je ale velmi osvěžující. Původ krvavých pomerančů Blood Oranges je na Sicílii, ale dnes se spíš pěstují ve Španělsku.
Jak zjistit kvalitu pomeranče
Dobře zralý pomeranč vydává i přes kůru jemnou vůni, která vás bude přímo svádět k jídlu. Pomeranče by měly být na omak pevné a lehce pružné. Měkké pomeranče nedozrály nebo už mají trvanlivost za sebou, píše web KobietaInteria. Zelené konce pomerančů či dokonce zbytky stopek bývají známkou předčasného sklizení.
V našich prodejnách ovoce ani v supermarketech nebývá zvykem, že by se odrůda pomeranče označovala. Děje se to spíš výjimečně. Proto je na vás, abyste si v sortimentu našli takové druhy, které vám budou nejvíce chutnat. A protože se pomeranče liší velikostí, tvarem, barvou i tloušťkou kůry, zapamatujete si ty svoje poměrně snadno. Bledé pomeranče bývají méně sladké, ty, jež mají na kůře zelené skvrny, nejsou dozrálé a budou pravděpodobně kyselé.
Také plody, které jsou na koncích zploštělé, nevykazují mnoho sladkosti. Žádné pomeranče však nevyhazujte – když nejsou sladké a mají hodně jadérek, odšťavněte je, přidejte trochu vody s ledem a získáte osvěžující nápoj. A kdo ho kyselejší nesnese, může přidat cukr. Na BydlímeÚtulně jsme psali také o tom, jak mohou pomeranče spolu s hřebíčkem provonět vaši domácnost, a ještě vypudit obtížný hmyz.
Napište komentář