Česnek je jednou z nejběžnějších a nejoblíbenějších ingrediencí v české kuchyni. I přesto spousta lidí stále neví, jak správně používat lis, který slouží na jeho úpravu.
Ať už je to v polévkách, omáčkách, marinádách, salátech, nebo jako doplněk k masu, česnek má nezaměnitelnou chuť a vůni, která obohacuje každé jídlo. Kromě toho je česnek známý i pro své vlastnosti. Je zdraví prospěšný, považuje se za přírodní antibiotikum a přirozený posilovač imunity. Je výborným bojovníkem proti různým infekcím, jak zmiňuje také web Healthline.
Nasekaný, rozmačkaný nebo prolisovaný
Příprava česneku je různorodá, na jeho účinky to ale vliv nemá. Velmi často při jeho přípravě saháme po lisu, který právě na česnek slouží. I tak jej ale mnoho lidí používá nesprávně. Přitom při špatném používání ztrácíme nejen čas, ale také snižujeme efektivitu extrakce prospěšných látek, které česnek nabízí, uvádí web AmericasTestKitchen.
Lis nám podle webu DomekIOgrodek umožňuje rychle a efektivně připravit česnek, aniž bychom museli sekat nebo drtit stroužky nožem. Nicméně, i tento jednoduchý nástroj může skrývat nástrahy, pokud jej nebudete používat správně. Mnoho lidí dělá základní chybu. Před samotným lisováním se uchylují k tomu, že stroužky česneku nejprve oloupou. To je ale velká chyba.
Čtyřstranné struhadlo používá 99 % Čechů celý život špatně. Tyto geniální funkce vám usnadní život
Lis na česnek nám šetří čas, pokud je užíván správně
Loupání česneku nejen zdržuje, ale může také ovlivnit kvalitu samotné potraviny. Vnější slupky totiž chrání vnitřní část, zároveň však také pomáhají uchovat některé důležité esenciální oleje a antioxidanty. Pokud tedy chcete dosáhnout nejlepšího výsledku a ušetřit si čas, doporučuje se vynechat oloupání a stroužky vložit do lisu i se slupkou.
Lis na česnek je totiž navržen tak, že se slupka při lisování jednoduše oddělí od česneku. Ten následně projde mřížkou, zatímco jeho slupka zůstane v nástroji. Pokud máte pocit, že váš lis nezvládá lisování se slupkou dobře, můžete zvážit investici do kvalitnějšího nástroje. Na BydlímeÚtulně jsme nedávno také psali, jak správně nalít mléko z krabice, aby vám nechtěně nevyšplouchlo.
Napište komentář